Οι μουρμούρες έρχονται

10.jpg

Η μουρμούρα είναι το συχνότερο ψάρι που συναντάται στις θάλασσές μας όλες σχεδόν τις εποχές του έτους. Το ψάρεμα, όταν απευθύνεται αποκλειστικά σε αυτή, απαιτεί ειδική προετοιμασία, εξοπλισμό αλλά και συγκεκριμένες μεθόδους, ώστε τα αποτελέσματα μας να είναι ικανοποιητικά.

Αν και πρόκειται για ψάρι που θα το συναντήσουμε κατά την διάρκεια όλου του χρόνου, ο αριθμός της αυξάνεται ιδιαίτερα και διατηρείται από τα μέσα της άνοιξης έως και το τέλος του φθινοπώρου.

Τους χειμερινούς μήνες ,ενώ ο πληθυσμός της μειώνεται αισθητά, τα μεγέθη είναι αντίστοιχα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που θα πιαστούν στο αγκίστρι μας τους υπόλοιπους εύφορους μήνες γι αυτή.

5.jpg6.jpg9.jpg

Καραβιδάκι Αμερικάνος Μουρμουροσκούλικο

Διατροφικές συνήθειες

Αναζητά την τροφή της αποκλειστικά και μόνο σε αμμουδερούς βυθούς αφού αποτελείται συνήθως από οργανισμούς και σκουλήκια που ζουν εκεί.

Ο τρόπος με τον οποίο τρώει, και είναι βασικό αυτό να το γνωρίζουμε ,είναι να σκάβει στην άμμο με το στόμα της ξεθάβοντας και ρουφώντας την τροφή της.

Έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα κόκκινα δολώματα και οι επιτυχίες μας θα είναι ανάλογες αν τις ψαρέψουμε με αυτά.

Τα πιο αποτελεσματικά από αυτά είναι το αμμοσκούληκο, που πολλοί το ονομάζουμε και μουρμουροσκούληκο. Αυτό το δόλωμα μπορούμε να το βρούμε και μόνοι μας σκάβοντας την άμμο κάτω από μεγάλες πέτρες σε παραλίες και κόλπους προφυλαγμένους από τον καιρό και σε σχετικά πολύ ρηχά νερά.

Ο αμερικάνος, το κόκκινο άγριο, η τριχιά, το μαύρο θυκαρισιο ή ο ακροβάτης συγκαταλέγονται και αυτά στις αγαπημένες της διατροφικές προτιμήσεις.

Εκτός όμως από τα παραπάνω πολύ καλά αποτελέσματα έχουμε και με το κόκκινο καραβιδάκι, τα μικρά μονοδόλια ή ακόμα και με λωρίδες μάνας.

Μεγάλο δόλωμα – μεγάλο ψάρι, λένε μερικοί και ,ναι, έτσι είναι. Όταν αντιληφθούμε την ύπαρξη μεγάλων ατόμων τα δολώματα που θα βάλουμε στα αγκίστρια μας θα είναι ανάλογα. Ένας ολόκληρος αμερικάνος ή οποιοδήποτε άλλο σκουλήκι σε μεγάλο μέγεθος θα μας δώσει στις περισσότερες περιπτώσεις το μεγαλύτερο ψάρι του κοπαδιού.

Οι αποδοτικότερες ώρες για το ψάρεμα της είναι συνήθως από νωρίς το απόγευμα μέχρι και αργά το βράδυ ενώ ξεκινά πάλι τις διατροφικές της περιπλανήσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες έως νωρίς το μεσημέρι.

Όσο καλοκαιριάζει οι αναζητήσεις μας γι αυτό το ψάρι θα ξεκινήσουν το σούρουπο ενώ αρκετές φορές τα τσιμπήματα θα διαρκέσουν και μετά τα μεσάνυχτα.

Τις νυχτερινές ώρες συνήθως τρώνε σε πιο ρηχές ζώνες ακόμα και τριάντα με σαράντα μέτρα από την παραλία ,ενώ τις πρωινές θα τις αναζητήσουμε σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Ένας ελαφρύς κυματισμός κόντρα, συνήθως νοτιάς, θα εξάψει την όρεξη τους και τα αποτελέσματα μας θα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά.

Κατάλληλος εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε για το ψάρεμα της μουρμούρας αποτελείται συνήθως από μαλακά καλάμια με πολύ ευαίσθητη μύτη, τα λεγόμενα μουρμουροκάλαμα.

Αυτά είναι τα τύπου beach ledgering ή light surf και θα δούμε παρακάτω γιατί προτείνεται η επιλογή αυτών των καλαμιών για το ψάρεμα της.

Για τους μηχανισμούς δεν χρειάζονται ιδιαίτερες απαιτήσεις, αφού σπανίως η μουρμούρα μπορεί να ξεπεράσει σε βάρος το ένα κιλό στις θάλασσες μας ενώ και τα μέρη που θα την αναζητήσουμε είναι παραλίες χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.

Οπότε ένας μηχανισμός με χωρητικότητα εκατό μέτρων μεσινεζας 0,30 έως 0,50 είναι αρκετά ικανοποιητικός.

Για τις αρματωσιές που θα χρησιμοποιήσουμε η διάμετρος των παράμαλλων δε χρειάζεται να είναι μεγάλων διαμέτρων γιατί ο βυθός που τις αναζητούμε είναι με ήπια μορφολογία χωρίς ιδιαίτερα σκαλώματα Εκτός αυτού η μουρμούρα δεν έχει κοφτερά δόντια για να κινδυνεύσει να μας τα κόψει.

Επιβάλλεται όμως να είναι πολύ καλής ποιότητας γιατί τα μεγάλα άτομα έχουν αρκετή δύναμη.

Διπλάρια σταθερά, συρόμενα ή ακόμα και μοναγκιστρα με μακριά ή κοντά παράμαλλα ανάλογα με τις συνθήκες ή τις ώρες που θα τις ψαρέψουμε μπορεί να είναι από 0,20 έως 0,28 και κατά προτίμηση αόρατα.

Η ιδανικότερη όμως αρματωσιά για την μουρμούρα είναι το διπλάρι και αυτό γιατί η μουρμούρα ζει κοπαδιαστά ενώ η σύλληψη ακόμα και δυο ψαριών μαζί δεν είναι καθόλου σπάνια.

Όσο για τα αγκίστρια θα προτιμήσουμε μικρά νούμερα από 3 έως και 8-10 τύπου Aberdeen ή με ίσιο κοντό κοτσάνι και αρπαδι.

Σε καμμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιήσουμε κυκλικά. Η μουρμούρα έχει πολύ μαλακή στοματική κοιλότητα και αν πιαστεί από εκεί είναι πολύ εύκολο να σκιστεί και να την χάσουμε κατά την ανάκτηση της.

7.jpg

Μουρμούρες με beach ledgering

Τα πιο κατάλληλα καλάμια για το ψάρεμα της μουρμούρας θεωρούνται τα beach ledgering.

Τα γνωστά πλέον καλάμια αυτού του τύπου μπορεί να έχουν μύτη από carbon ή εναλλασσόμενες put in από fiberglass. Και στις δυο περιπτώσεις πάντως η μύτη είναι με μεγάλη ευλυγισία ώστε να καρφώνει σε πολλές περιπτώσεις το ψάρι χωρίς την δική μας επέμβαση.

Αυτό μπορεί να γίνει με τον παρακάτω τρόπο.

Μόλις κάνουμε την βολή και στείλουμε την αρματωσιά μας εκεί που θέλουμε τεντώνουμε την μάνα μαζεύοντας από τον μηχανισμό όσο χρειάζεται ώστε η μύτη του καλαμιού να λυγίσει 40-50 μοίρες.

Όταν η μουρμούρα πάρει το δόλωμα στο στόμα και το τραβήξει θα μετακινηθεί το μολύβι και με τη σειρά της η μύτη του καλαμιού, επιστρέφοντας στην αρχική της θέση θα καρφώσει αυτόματα το ψάρι.

Με αυτού του τύπου καλάμια μπορούμε να ψαρέψουμε με συνθήκες κυματισμού χωρίς να μας δημιουργούνται ιδιαίτερα προβλήματα .

Μουρμούρες με light surf

Τα επόμενα καταλληλότερα καλάμια για τη σύλληψη της μουρμούρας είναι τα τύπου light surf.

Καλάμια δηλαδή με cast weight από 60-70 γραμμάρια έως 120-130max.

Με αυτά τα καλάμια μπορούμε να ψαρέψουμε με λίγο παραπάνω κυματισμό από τα προηγούμενα.

Αν και υστερούν λίγο σε ευλυγισία, παρ΄ όλα αυτά η ευαισθησία της μύτης είναι αρκετά ικανοποιητική ώστε να μας μεταφέρει τα πονηρά τσιμπήματα της μουρμούρας.

Για τα καλάμια αυτά το κάρφωμα του ψαριού θα αναλάβουμε να το κάνουμε εμείς μόλις αντιληφθούμε τις τσιμπιές της.

Αν τώρα θέλουμε να εφαρμόσουμε την μέθοδο του αυτόματου καρφώματος θα πρέπει να κάνουμε τα παρακάτω.

Θα βάλουμε ανάμεσα από δυο δαχτυλίδια έναν οπτικό ειδοποιητή. Αφού τοποθετήσουμε τον οπτικό, θα τον κατεβάσουμε 15- με 20 πόντους. Όταν η μουρμούρα πάρει το δόλωμα και φύγει θα σηκωθεί ο οπτικός και μόλις βρει κόντρα θα καρφωθεί και πάλι το ψάρι μόνο του.

Πολλές φορές τα ψάρια είναι εκεί τριγύρω αλλά για κάποιο λόγο δεν έχουν όρεξη να φάνε.

Ένας τρόπος για να τα δελεάσουμε είναι να σύρουμε το μολύβι αργά αργά ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε ίχνη στην άμμο ενώ παράλληλα σηκώνεται θολούρα που οπτικά φαίνεται σαν να περπατάει το δόλωμα μας.

Πολλές φορές μου έχει τύχει να πάρω μουρμούρες μόνο με αυτή την μέθοδο.

Για να πετύχουμε αυτή την θολούρα στο εμπόριο κυκλοφορούν μολύβια με προεξοχές ειδικά για το ψάρεμα της μουρμούρας και αυτής της τεχνικής

.

Advertisements

3 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s