Χειμερινός ρουχισμός για ψάρεμα

“Άγριος καιρός μας είχε βρει εκείνη τη μέρα. Εξάρι γεμάτο, ανατολικό, κατάφατσα με ριπές από 7 και ίσως και παραπάνω μποφόρ. Κάποια στιγμή βρέθηκα με την πλάτη στην μανιασμένη θάλασσα προσπαθώντας με παγωμένα τα χέρια να δολώσω. Ξαφνικά άκουσα έναν ασυνήθιστο θόρυβο και πριν καλά καλά το καταλάβω το νερό είχε φτάσει σχεδόν μέχρι το γόνατο και έγλυφε τον διακόπτη αντεπιστροφής του μηχανισμού. Το πελαγίσιο κύμα δεν αστειευότανε. Δεν το είχαμε υπολογίσει αυτό βλέπεις όταν καρφώναμε τις βάσεις μας. Κρατήθηκα από το καλάμι, τα νερά γύρισαν από εκεί που ήρθαν και εγώ απλά…συνέχισα το ψάρεμα. Σταγόνα δεν είχε περάσει»

Τέλη καλοκαιριού, αρχές φθινοπώρου. Ποιού φθινοπώρου δηλαδή? Με τις εποχές να έχουν γίνει πια σχεδόν δύο, είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων να σκάσουν οι πρώτες παγωνιές. Τα χαλαρά νυχτέρια με φουτεράκι και αθλητική φόρμα αντικαθίστανται από αρκετά πιο «δροσερά» ψαρέματα, κυρίως μέρα και με βαρύτερο ρουχισμό.

Αυτά μέχρι να μπει το καταχείμωνο όπου ορισμένοι από εμάς (οι περισσότεροι για την ακρίβεια) τρελοί και παλαβοί συνεχίζουμε ακάθεκτοι τα ψαρέματά μας με καιρικές συνθήκες που ακόμα και για εκδρομή σε χιονοδρομικό μοιάζουν ακατάλληλες. Όσοι από εσάς έχετε στήσει καλάμια σε χιονισμένη παραλία θα μας καταλαβαίνετε απόλυτα.

Σε αυτές τις συνθήκες, το μπουφανάκι που κάποτε ήτανε το «καλό» μας και τώρα παραμένει παροπλισμένο σε μια ντουλάπα είναι άκρως ανεπαρκές. Εάν λοιπόν στόχος μας είναι η αδιάκοπη ενασχόληση με το ψάρεμα και κατά τους χειμερινούς μήνες θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σοβαρά την αγορά κάποιου εξειδικευμένου ρουχισμού ο οποίος δεν θα κάνει απαραίτητα τη διαφορά στην ψαριά αλλά σίγουρα θα συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία της υγείας μας και θα μας επιτρέψει να αντλήσουμε και την τελευταία σταγόνα απόλαυσης από την επαφή μας με το υγρό στοιχείο.

ΓΙΑΤΙ «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ» ΡΟΥΧΙΣΜΟ?

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζουμε πριν αποφασίσουμε το είδος του ρουχισμού που θα διαλέξουμε είναι το τι ψάρεμα κάνουμε και αυτό διότι η κάθε τεχνική έχει τις απαιτήσεις της. Άλλες απαιτήσεις έχουν τα χαλαρά ψαρέματα casting σε λιμάνι, άλλες το rock fishing και άλλες το surfcasting. Άλλοι θα χρειαστεί να περπατήσουμε εκατοντάδες μέτρα φορτωμένοι για να βρούμε το ψαροτόπι μας και άλλοι θα στήσουμε δίπλα στο αυτοκίνητό μας. Άλλοι από εμάς ρίχνουμε τις αρματωσιές μας στο νερό και περιμένουμε να τσιμπήσει απολαμβάνοντας έναν ζεστό καφέ και άλλοι τρέχουμε ασύχαστοι από καλάμι σε καλάμι.

Επίσης, η κάθε περιοχή έχει τις δικές τις απαιτήσεις σύμφωνα με την γεωγραφία της και τα τοπικά μετεωρολογικά χαρακτηριστικά. Άλλο χειμερινό ρουχισμό χρειάζεται ο Μακεδόνας και άλλον ο Κρητικός ψαράς αφού οι μέσες θερμοκρασίες των περιοχών αυτών παρουσιάζουν σημαντική διαφορά. Σε κάποια περιοχή οι βροχοπτώσεις μπορεί να είναι συχνές και έντονες και σε άλλη σπάνιες.

Μιλώντας για εξειδικευμένα αλιευτικά ρούχα αναφερόμαστε κυρίως στο τζάκετ και στο παντελόνι μας και το γιατί θα το αναφέρουμε παρακάτω. Θεωρητικά, μπορούμε να βρούμε τεράστια ποικιλία ειδών ρουχισμού σε καταστήματα outdoor που τα τελευταία χρόνια όλο και πληθαίνουν. Για ποιο λόγο λοιπόν θα χρειαστούμε κάποιο «ψαρευτικό» μπουφάν ή παντελόνι?

Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε την «κατάρα» της θάλασσας η οποία θα μας ακολουθήσει ακόμα και όταν γυρίσουμε στη ζεστασιά του σπιτιού. Η κατάρα αυτή ακούει στο όνομα αρμύρα. Είναι κρίμα να δώσουμε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για ένα τζάκετ το οποίο «θα το χρησιμοποιούμε και για εκδρομούλες άμα λάχει να ’ούμε» και μετά από λίγες εξορμήσεις να διαπιστώσουμε ότι τυχών μεταλλικά στοιχεία του έχουν οξειδωθεί. Ο ψαρευτικός ρουχισμός – τουλάχιστον ο αξιόλογος – έχει σαν δεδομένη την καταστροφική δράση της αρμύρας οπότε τα μεταλλικά παρελκόμενα ή είναι ανύπαρκτα ή είναι επιλεγμένα ώστε να αντέχουν στις ανάλογες αλλοιώσεις.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και απαιτήσεις του χόμπι μας. Έτσι πολλοί κατασκευαστές σχεδιάζουν τα προϊόντα τους ούτως ώστε:

1.Να αποφεύγονται μπερδέματα της πετονιάς με τα ρούχα μας κατά τις βολές μας με π.χ. προεξοχές στα μανίκια, με κορδόνια που κρέμονται άσκοπα κ.λ.π. κάτι το οποίο μπορεί να αποβεί καταστροφικό για τον λοιπό εξοπλισμό μας αφού στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε ένα «απλό» crack off ή στην χειρότερη ακόμα και σπάσιμο του καλαμιού ενώ πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος του τραυματισμού είτε για εμάς, είτε για παρακείμενους ψαράδες.

2.Να διευκολύνονται οι κινήσεις μας κατά τη διάρκεια των βολών ή λεβαρίσματος του ψαριού. Πολλά τζάκετ για παράδειγμα είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε ο κορμός τους να κινείται ελάχιστα όταν σηκώνουμε τα χέρια μας.

3.Να επιτρέπουν άνετα την μεταφορά, προσαρμογή και χρήση των διαφόρων από τα παρελκόμενα που χρησιμοποιούμε όπως π.χ. φακό κεφαλής, κοφτάκια, αρματωσιές κ.λ.π.

Για τους παραπάνω βασικούς λόγους, πολλές εταιρίες, τις περισσότερες φορές σε συνεργασία με ψαράδες, εξελίσσουν εδώ και χρόνια τον ψαρευτικό τους ρουχισμό έχοντας φτάσει σήμερα σε πολύ αξιόλογα επίπεδα παρέχοντας μέγιστη ασφάλεια και άνεση κατά την αγαπημένη μας ασχολία.

COOL ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ HOT ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ

Η αγορά ειδών αλιείας έχει κατακλυστεί από λογής λογής είδη ρουχισμού. Πέρα από υλικά και τεχνικές προδιαγραφές υπάρχουν μερικοί χρυσοί κανόνες οι οποίοι θα μας οδηγήσουν στην επιλογή των επιμέρους κομματιών τα οποία θα αποτελέσουν την πολεμική μας περιβολή.

1.Το σοφό κρεμμύδι

Στον ρουχισμό μας διακρίνουμε ορισμένα στρώματα τα βασικότερα εκ των οποίων είναι:

• Το εσωτερικό στρώμα που περιλαμβάνει τα ρούχα εκείνα που έρχονται σε επαφή με το σώμα μας
• Τα μεσαία στρώματα τα οποία είναι συνήθως 2.
• Το εξωτερικό στρώμα (τζάκετ-παντελόνι-υποδήματα κ.λ.π.)

Το καθένα από αυτά παίζει τον δικό του ρόλο αλλά ο χρυσός κανόνας είναι: όσα περισσότερα στρώματα τόσο το καλύτερο

Η χρήση πολλών στρωμάτων ρουχισμού βοηθά σημαντικά στο να αποφεύγεται η διαρροή ζεστού αέρα ο οποίος βρίσκεται μεταξύ τους αλλά και στην πιο σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Τι εννοούμε λέγοντας ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος? Μα φυσικά ότι προσθέτοντας ή αφαιρώντας στρώματα μπορούμε να ακολουθήσουμε τις αλλαγές της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας. Άλλη θερμοκρασία επικρατεί κατά το στήσιμο των καλαμιών μας στις 7:00 τα ξημερώματα και άλλη την ίδια μέρα τις 12:00 το μεσημέρι με ντάλα ήλιο.

Για τον ίδιο λόγο καλό θα είναι να αποφύγουμε τις μονοκόματες φόρμες ψαρέματος που κυκλοφορούν. Μπορεί – θεωρητικά – να απομονώνουν καλύτερα από τον αέρα και την βροχή λόγω μείωσης των σημείων επαφής με το περιβάλλον αλλά σε περίπτωση σημαντικών μεταβολών θερμοκρασίας η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος είναι προβληματική.

2.Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι

Το μεγαλύτερο ποσοστό θερμοκρασίας χάνεται από το κεφάλι. Ο οργανισμός μας θα στερήσει τη θερμότητα από οποιοδήποτε άλλο σημείο για να προστατεύσει αυτό το σημαντικό μέρος του. Έτσι αποτελεί αξίωμα το: προστατεύουμε το κεφάλι και τον λαιμό μας όσο καλύτερα μπορούμε.

3.Μένουμε Ελλάδα-Ψαρεύουμε Ελλάδα

Πολλά από τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά απευθύνονται σε άλλες χώρες μακρινές κι ονειρεμένες και άλλα ψαρέματα. Ένα τζάκετ που είναι φτιαγμένο για ice fishing σε κάποια Σκανδιναβική χώρα είναι σίγουρο ότι θα συμβάλλει τα μέγιστα στο να βγάλουμε τη μπέμπελη.

4.Ο μεγάλος εχθρός Νο 1

Δεν είναι άλλος από την υγρασία. Τόσο από την εισερχόμενη (βροχή π.χ.) όσο και από την εξερχόμενη (ιδρώτας). Γι’ αυτό και πρέπει να μένουμε στεγνοί για να είμαστε ζεστοί.

5.Ο μεγάλος εχθρός Νο 2

Ο αέρας. Και σε αυτή την περίπτωση έχουμε εξερχόμενο και εισερχόμενο αέρα. Ο πρώτος μόνο κακός δεν είναι. Βρίσκεται ανάμεσα από τα στρώματα των ρούχων μας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί. Ο εισερχόμενος είναι ο κρύος αέρας της ατμόσφαιρας. Για τον λόγο αυτό τα ρούχα μας θα πρέπει να σφραγίζουν κατά το δυνατόν τα σημεία εκείνα όπου υπάρχει μεγάλη ανταλλαγή αερίων όπως ο λαιμός, τα μανίκια, τα μπατζάκια και το κενό ανάμεσα στο μπουφάν και στο παντελόνι μας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΥΛΙΚΑ

Τεράστιο κεφάλαιο αφού αν εξαιρέσουμε τα βαμβακερά και μάλλινα ρούχα θα βρεθούμε σε μια πολύ μεγάλη γκάμα συνθετικών υλικών με διαφορές τόσο στη σύνθεση όσο και στην πλέξη. Για τον λόγο αυτό και για να μην εισέλθουμε σε κουραστικές λεπτομέρειες θα αναφέρουμε συνοπτικά ορισμένα χρήσιμα πράγματα.

Αρχικά θα αναφερθούμε στο βαμβάκι απλά και μόνο για να το εξαιρέσουμε από τις περισσότερες επιλογές μας και αυτό γιατί προσλαμβάνει γρήγορα και κατακρατά υγρασία ενώ υγρό δεν ζεσταίνει τον οργανισμό μας.

Το μαλλί από την άλλη είναι και αυτό φυσικό υλικό όπως και το βαμβάκι αλλά ακόμα και υγρό έχει την ιδιότητα να ζεσταίνει το σώμα. Ανάλογα με την πλέξη του ένα μάλλινο ρούχο μπορεί να είναι αρκετά ζεστό γι’ αυτό προσέχουμε πάρα πολύ τα υπόλοιπα στρώματα με τα οποία θα το συνδυάσουμε.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα συνθετικά υφάσματα διαθέτουν πολύ μεγάλη ποικιλία ανάλογα με τις ανάγκες μας και είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη μάχη μας με τις καιρικές συνθήκες. Ειδικότερα τα ισοθερμικά εσώρουχα και οι μεμβράνες των πιο τεχνικών τζάκετ και παντελονιών διαθέτουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για την πολύωρη παραμονή μας σε αφιλόξενα περιβάλλοντα.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΟΥΣΙΑ

Αφού αναφέραμε ορισμένα βασικά πράγματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε πριν ξεχυθούμε στα καταστήματα θα αναφερθούμε σε αυτά καθ’ αυτά τα ρούχα στη συνέχεια θα αναλύσουμε τα σημαντικότερα επιμέρους είδη ρουχισμού που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη για τη σύνταξη του….προϋπολογισμού μας.

1. Εσώρουχα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα ισοθερμικό μπλουζάκι είναι αρκετό. Θα πρέπει να κάνει καλή επαφή με το σώμα χωρίς όμως να είναι πολύ σφιχτό για να μην εμποδίζει τις κινήσεις μας ή να μας δημιουργεί αίσθημα δυσφορίας. Ανάλογα με το πόσο κινητικοί είμαστε στα ψαρέματά μας ή τις συνθήκες που συνήθως ψαρεύουμε υπάρχουν και διακυμάνσεις στο πάχος τους και φυσικά στο πόσο ζεσταίνουν. Για αρκετά δυσμενείς συνθήκες μια αντίστοιχη σκελέα βοηθά αρκετά την κατάσταση.
Είναι πανάλαφρα και αφήνουν την υγρασία να περάσει από μέσα τους με αποτέλεσμα να μας κρατάνε στεγνούς και ζεστούς

Καλό θα είναι να αποφεύγουμε τα βαμβακερά γιατί όπως αναφέραμε παραπάνω έχουν την τάση να κρατάνε πολύ υγρασία καθώς και τα μάλλινα γιατί μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα.

Στα εσώρουχα θα συμπεριλάβουμε και τις κάλτσες για τις οποίες δεν έχουμε να πούμε και πολλά. Στο εμπόριο υπάρχουν άπειρες επιλογές τόσο ισοθερμικών καλτσών όσο και μάλλινων οι οποίες κάνουν άριστα την δουλειά μας. Εάν θα της χρησιμοποιήσουμε με γαλότσες θα πρέπει να έχουν μεγάλο μήκος και να φτάνουν περίπου μέχρι το γόνατο. Προσέχουμε μόνο να μην μας σφίγγουν για να μην εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος.

2. Ρούχα μεσαίου στρώματος

Οι μπλούζες και οι ζακέτες από μαλλί ή fleece έχουν την τιμητική τους. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάλλιστα ρούχα από την υφιστάμενη…γκαρνταρόμπα μας αρκεί να προσέξουμε να διαθέτουν ψηλό γιακά ή να είναι τύπου ζιβάγκο για να προστατεύουν τον λαιμό μας αλλά και για να κρατάνε το ζεστό αέρα εκεί που πρέπει όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Ακόμα καλύτερα εάν διαθέτουν και φερμουάρ στην περιοχή του λαιμού για εξαερισμό όταν αυτό είναι απαραίτητο. Τα ρούχα αυτά θα πρέπει να είναι άνετα για να μην εμποδίζουν τις κινήσεις μας.
Όσον αφορά το fleece που είναι τεχνικό ρούχο, προσέχουμε να μην επιλέξουμε αντιανεμικά fleece γιατί δεν διαπνέουν καθόλου. Τα fleece διαθέτουν βαθμολόγηση ανάλογα με την πυκνότητα του υλικού, κάτι που μας βοηθά να διαλέξουμε τον κατάλληλο βαθμό ανάλογα και με τα υπόλοιπα ρούχα που θα τα συνδυάσουμε.

3. Εξωτερικό στρώμα

Εδώ βρίσκεται όλο το ζουμί γιατί τα ρούχα αυτά βρίσκονται σε άμεση επαφή με την ατμόσφαιρα και αποτελούν το βασικότερο στρώμα προστασίας μας από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

•Τζάκετ

Εδώ διακρίνουμε δύο ειδών πανωφόρια. Τα κλασσικά τζάκετ με το φερμουάρ να πιάνει όλο το μήκος τους και τα smock τα οποία διαθέτουν ένα μικρού μήκους φερμουάρ από το λαιμό έως περίπου το στέρνο. Τα πρώτα έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούμε να ανοίξουμε το φερμουάρ τους όταν ζεσταθούμε πολύ. Τα καλύτερα από αυτά πέρα από το φερμουάρ διαθέτουν διπλό κλείσιμο με Velcro προκειμένου να εμποδίσουν αέρα και βροχή να εισέλθει στο εσωτερικό. Στον αντίποδα τα smock παρέχουν πιο ικανοποιητική προστασία τόσο από βροχή όσο και από τον αέρα αλλά εάν ζεσταθούμε η πλήρης αφαίρεσή τους είναι μονόδρομος.

Οποιονδήποτε όμως τύπο τζάκετ να διαλέξουμε προσέχουμε τα παρακάτω:

1.Να έχει ικανοποιητικό ύψος και απαραίτητα να φτάνει κάτω από τη μέση μας ακόμα και αν είμαστε σκυμμένοι.

2.Να διαθέτει ψηλό γιακά που να φτάνει τουλάχιστον μέχρι το σαγόνι για προστασία του λαιμού και για μόνωση ο οποίος θα πρέπει να ρυθμίζεται για να μπορέσουμε να τον σφίγγουμε όσο χρειάζεται στον λαιμό μας για να προστατευθούμε.

3.Να διαθέτει ενσωματωμένη και ποτέ αφαιρούμενη κουκούλα για πλήρη αδιαβροχοποίηση η οποία θα πρέπει να επιτρέπει τη χρήση φακού κεφαλής αλλά και να διαθέτει αρκετή ορατότητα.

4.Να διαθέτει μανίκια με στένωμα από λάστιχο, neoprene ή velcro στους καρπούς για προστασία από τον αέρα.

5.Να είναι αρκετά άνετο ώστε να διευκολύνει τις κινήσεις μας.

6.Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε κλασσικό παντελόνι και όχι σαλοπέτες θα πρέπει να διαθέτει ρυθμιζόμενο λάστιχο στη μέση για να εμποδίζει τον αέρα να περάσει.

7.Εάν τα ψαρέματά μας περιλαμβάνουν αρκετές ώρες παραμονής σε βροχή θα πρέπει να αναζητήσουμε τζάκετ θερμοκολλημένες ραφές που προσφέρουν την μέγιστη αδιαβροχοποίηση.

Στα επιπλέον χαρακτηριστικά που θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε συγκαταλέγονται οι εξωτερικές θερμαντικές τσέπες, η ενίσχυση των αγκώνων με κάποιο υλικό όπως π.χ. neoprene ή ακόμα και υποδοχές για το κρέμασμα εργαλείων όπως νυχοκόπτης, ψαλιδάκι ή απαγκιστρωτής.

Αναφορικά με τα υλικά κατασκευής αναφερόμαστε σε συνθετικά υφάσματα τα οποία χωρίζονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες. Τα απλά αδιάβροχα συνθετικά υφάσματα και τις μεμβράνες.

Θα σταθούμε βασικά στις μεμβράνες γιατί έχουν και το περισσότερο ενδιαφέρον. Λέγοντας μεμβράνες εννοούμε υφάσματα στα οποία η φύση του υλικού τους έχει την εξής ιδιότητα: επιτρέπει στα μικρά μόρια της υγρασίας να περνά από μέσα τους αλλά απωθεί τα σταγονίδια της βροχής και της ατμοσφαιρικής υγρασίας με αποτέλεσμα να κρατάνε το σώμα κατά το δυνατόν στεγνό και ζεστό. Επιπροσθέτως, πολλές από αυτές είναι εμποτισμένες με ουσίες αδιαβροχοποίησης οι οποίες φυσικά θα πρέπει να ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Για το σκοπό αυτό υπάρχουν σπρέι αδιαβροχοποίησης που προτείνουν οι κατασκευαστές των ρούχων αυτών. Οι μεμβράνες αποτελούν την καλύτερη λύση όμως στην περίπτωση αυτή ανεβαίνουμε αρκετά σε χρήμα.
Για να μην σας τρομάζουμε όμως θα σας υπενθυμίσουμε ότι αναφερόμαστε σε ψάρεμα και όχι σε πολύωρο περπάτημα σε κορυφογραμμές. Αυτό σημαίνει ότι με μια συνολική σωστή επιλογή ρουχισμού μπορούμε να επιτύχουμε ένα αποδεκτό αποτέλεσμα χωρίς να ξοδέψουμε μια περιουσία.

•Παντελόνι.

Εάν μιλάμε καθαρά για ψαράδικο παντελόνι τότε μιλάμε για σαλοπέτες. Οι σαλοπέτες φτάνουν ψηλά μέχρι το στέρνο μας και διαθέτουν τιράντες για τη σωστή στήριξή τους στο σώμα. Θα πρέπει οπωσδήποτε τα μπατζάκια τους να εφαρμόζουν καλά είτε στην γαλότσα μας είτε στο μποτάκι για να μην επιτρέπουν τον αέρα και το νερό να εισέλθει. Κάτι αντίστοιχο και με τα μανίκια του μπουφάν μας δηλαδή.
Ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες είναι τυχών ενισχύσεις στα γόνατα-αγκώνες και στα «μαλακά» μέρη μας που υπόκεινται στις μεγαλύτερες φθορές.
Αναφορικά με τα υλικά ισχύει ότι αναφέρθηκε και για τα τζάκετ.

•Παπούτσια

Εάν μιλάμε για ψάρεμα από παραλία τότε οι γαλότσες είναι μονόδρομος. Προτιμούμε αυτές με επένδυση neoprene αλλά αν δεν μας φτάνει ο κορβανάς προσέχουμε να διαθέτουν οποιοδήποτε είδος επένδυσης για το κρύο. Φυσικά όσο πιο ελαφριές τόσο το καλύτερο. Οι ψηλές που φτάνουν μέχρι το πάνω μέρος της γάμπας προσφέρουν και μεγαλύτερη προστασία.

Μια καλή λύση αποτελεί η αγορά μιας οποιασδήποτε φθηνής γαλότσας σε συνδυασμό με κάλτσες Neoprene.

Εάν είμαστε φανατικοί του rock fishing τότε ένα ζευγάρι μποτάκια είναι απολύτως απαραίτητο. Θα πρέπει να πιάνουν πολύ καλά τον αστράγαλο για να προστατεύουν από τραυματισμούς και να διαθέτουν άριστη σόλα για αποφυγή γλιστρημάτων.
Για καλύτερη προστασία από το νερό πολλά από αυτά διαθέτουν επένδυση από καουτσούκ σε όλο το σώμα τους εκτός από το σημείο που βρίσκεται από τον αστράγαλο και πάνω.

•Γάντια

Συνήθως αυτά είναι κατασκευασμένα από Neoprene και διαθέτουν σχισμές σε αντίχειρα, δείκτη και μέσο για να μπορούμε να δολώσουμε ή να κάνουμε κάποια άλλη εργασία που να απαιτεί λεπτομέρεια. Στην πράξη όμως όλοι ξέουμε ότι εάν δεν βγουν από το χέρι δουλειά δεν γίνεται οπότε η προστασία τους περιορίζεται κατά την προσμονή του τσιμπήματος.

•Σκούφος

Ένας απλός μάλλινος σκούφος μπορεί να κάνει πολύ καλή δουλειά αφού σε δύσκολες περιπτώσεις ακόμα και χωρίς βροχή μπορούμε κάλλιστα να σηκώσουμε και το…πανί (κουκούλα)
Για πιο σκληροπυρηνικές καταστάσεις, για ψαράδες κομάντα, υπάρχουν και τα λεγόμενα full face.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Παραπάνω προσπαθήσαμε να σας αναφέρουμε μερικά βασικά πράγματα για την επιλογή του ρουχισμού σας. Δυστυχώς μακρηγορήσαμε κάτι το οποίο όμως κρίνεται αναγκαίο από τη στιγμή που ειδικοί κανόνες δεν υπάρχουν αφού ο καθένας μας έχει τις δικές του ιδιαίτερες συνήθειες και απαιτήσεις. Για ακόμα μια φορά θα αναφέρουμε ότι είμαστε ψαράδες και όχι σπηλαιολόγοι ούτε αλπινιστές οπότε ακόμα και αν δεν διαθέτουμε γερό πορτοφόλι, μπορούμε – με ορισμένες παραδοχές πάντα – να φτιάξουμε σιγά σιγά ένα σετ ρουχισμού που θα το ευχαριστηθούμε για χρόνια.

ΜΕΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ

Έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι ένα εξειδικευμένο σετ ρουχισμού μια φορά το αγοράζουμε και ο σκοπός του είναι πρωτίστως η προστασία της υγείας μας. Γι’ αυτό καλό θα είναι να μην τσιγκουνευτούμε.

Τα συνθετικά ρούχα είτε είναι μεμβράνες είτε fleece είτε ισοθερμικά μπλουζάκια προσφέρουν την μέγιστη προστασία με την προϋπόθεση ότι συντηρούνται σωστά. Και όταν λέμε συντήρηση σε ρούχο εννοούμε βασικά το καθάρισμα. Τα ρούχα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής τόσο λόγο της περίπλοκης πλέξης που διαθέτουν όσο και λόγω των τυχών υγρών αδιαβροχοποίησης που μπορεί να διαθέτουν. Γι’ αυτό προσέχουμε και τηρούμε ευλαβικά τις οδηγίες καθαρίσματος που προτείνει ο κατασκευαστής.

Στην αγορά κυκλοφορούν ορισμένες στολές ψαρέματος οι οποίες μοιάζουν θωρακισμένες και πραγματικά εντυπωσιάζουν δίνοντας την αίσθηση της μέγιστης προστασίας. Και λογικό είναι αφού μιλάμε για flotation suits ή στολές επίπλευσης κατά το Ελληνικότερον. Αυτές είναι στολές που αναφέρονται σε ψάρεμα από βάρκα επιτρέποντας την επίπλευση και την διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος για κάποιο χρονικό διάστημα εάν κάποιος βρεθεί στο νερό. Έχουν πολύ μεγάλο βάρος, είναι πολύ άβολες και δεν πρέπει να τις συγχέουμε με τις στολές ψαρέματος από την ακτή. Προσοχή λοιπόν.

Από τη στιγμή που αγοράζουμε αδιάβροχο τζάκετ προσέχουμε πάρα πολύ να μην καρφώσουμε το Yo-Yo μας επάνω γιατί σε 5-10 ψαρέματα θα έχουμε κάνει το ρούχο μας σουρωτήρι. Τα τοποθετούμε ή σε κάποιο ειδικό σημείο του τζάκετ ή εάν αυτό δεν υπάρχει σε κάποια τσέπη μας.

Στην παραλία δεν χρειάζεται να είμαστε τρέντι. Διαλέγουμε σκούρα ρούχα γιατί αυτά «τραβάνε» και περισσότερη ηλιακή ενέργεια ενώ «κρύβουν» τα ζουμιά και τα αίματα από τα δολώματά μας βοηθώντας ώστε να μην θυμίζουμε τον σχιζοφρενή με το καλάμι.

Πίνακας

Ο δείκτης ψυχρότητας (wind chill factor) αναφέρεται στη θερμοκρασία που αισθάνεται κάποιος όταν επικρατεί αέρας, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει καμία σχέση με αυτή που καταγράφουν τα θερμόμετρα αφού είναι από λίγο έως αρκετά χαμηλότερη.
Όπως θα παρατηρήσετε στον παρακάτω πίνακα ακόμα και άνεμοι κάτω από 3 ή 4 μποφόρ «ρίχνουν» αισθητά την θερμοκρασία που αισθανόμαστε. Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας επιλογής εξοπλισμού για να έχουμε εκ των προτέρων μια πραγματική εικόνα για τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουμε.

Άρθρο από
Member of www.psarades.com

Πασχάλη PASCHAL

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s