Shore Jigging «assist hook με διπλό κορδόνι»

Όπως όλες οι τεχνικές έτσι και το shore jigging έχει τις δικές του αρματωσιές το λεγόμενο «assist hook».

Στην κασετίνα μας πρέπει να έχουμε πάντα μερικές έτοιμες σε διάφορα μήκη μιας και οι απώλειες με αυτή την τεχνική είναι αρκετά συχνές.
Καλό είναι να ξέρουμε να τις φτιάχνουμε μόνοι μας ώστε να τις προσαρμόζουμε ανάλογα με το μήκος του πλάνου που θα επιλέξουμε να ψαρέψουμε. Επιπλέον μας δύνεται έτσι η δυνατότητα να επιλέξουμε εμείς την ποιότητα και το είδος των υλικών – μέγεθος κορδονιού, αγκιστριού κλπ. Είναι μια διαδικασία πολύ απλή και ευχάριστη αλλά και πολύ πιο οικονομική από αυτές του εμπορίου.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε την κατασκευή ενός assist hook με διπλό κορδόνι που η κατασκευή της είναι αρκετά εύκολη ώστε να μπορεί να γίνει και κατά την διάρκεια του ψαρέματος μας.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε και φαίνονται κατά σειρά από αριστερά στην (φωτογραφία 1) είναι τα παρακάτω.

Ένα κορδόνι από kevlar η dacron η κάποιο άλλο που προτείνεται γι αυτή την αρματωσιά μήκους δέκα εκατοστών.
Ένα solid ring είναι το δαχτυλίδι που θα δέσουμε το αγκίστρι μας και που θα ενώνει το σύνολο της αρματωσιάς με το παράμαλλο.
Ένα split ring είναι το δαχτυλίδι που στο τέλος θα περάσουμε τον πλάνο και το solid ring με το αγκίστρι.
Ένα αγκίστρι με κρίκο στο επιθυμητό νούμερο.
Ένα κομμάτι θερμοσυστελόμενο ανάλογου μήκους και διαμέτρου.
Μια καλή κόλλα στιγμής.
Το πρώτο βήμα ώστε να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε την αρματωσιά είναι να διπλώσουμε το κορδόνι και να το περάσουμε κάνοντας θηλιά μέσα στο solid rig (φωτογραφία 2-3).


Μετά θα περάσουμε τις δυο άκρες του κορδονιού μέσα από τον κρίκο του αγκιστριού και θα κάνουμε ένα απλό κόμπο που θα σφίξουμε γερά (φωτογραφία 4). Σε αυτή την φάση θα κανονίσουμε και το μήκος της αρματωσιάς μας.


Το επόμενο βήμα είναι να βάλουμε κόλλα στιγμής στον κόμπο ώστε να ενισχύσουμε την δύναμη του (φωτογραφία 5) και αφού στεγνώσει η κόλλα θα κάψουμε με προσοχή την άκρη του κορδονιού (φωτογραφία 6).

Μετά θα περάσουμε το θερμοσυστελόμενο μέχρι η άκρη του να καλύψει τον κόμπο και τον κρίκο του αγκιστριού και θα το ζεστάνουμε με προσοχή ώστε να συσταλθεί για να καλύψει και να προστατέψει τον κόμπο (φωτογραφία 7-8-9).

Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε μονό η διπλό assist hook ανάλογα με τις προτιμήσεις μας (φωτογραφία 10).

Παναγιώτης Μαλωμύτης

Νίκος Σφενδουράκης

«www.psarades.com»

Advertisements

10 comments

 1. Κύριε Μαλωμύτη,
  Η περιγραφή σας είναι πάρα πολύ καλή και χρήσιμη καθότι δεν υπάρχουν – ακόμη τουλάχιστον πολλές πληροφορίες για το shore jigging. Θα ήθελα να σας ρωτήσω το είδος του αγκιστριού που χρησιμοποιείτε στο παραπάνω video όπως επίσης και τη διάμετρο από το νήμα που περνάτε στο αγκίστρι.

  Ευχαριστώ

 2. Φίλε Κώστα τα αγκίστρια που χρησιμοποιώ είναι της owner cultiva SJ-41 σε 3/0 και 4/0.
  Το assist cord είναι και αυτό της owner το zaito power flex 50 lb.

 3. Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.

 4. Καλησπέρα σας,
  Καθώς ετοιμάζω τον εξοπλισμό μου ήθελα να σας ρωτήσω για παράμαλλο τί χρησιμοποιείτε;

  Ευχαριστώ

 5. Καλημέρα σας,
  Ευχαριστώ πολύ. Έφυγα για gorilla!

 6. Καλησπέρα κύριε Μαλωμύτη,
  Ο εξοπλισμός ετοιμάζεται και την επόμενη εβδομάδα θα κάνω την πρώτη μου δοκιμή. Έχω ακόμη δύο ερωτήσεις καθότι όσο ετοιμάζομαι τόσες απορίες μου δημιουργούνται. Πρώτον αγόρασα μία πολύ καλή αόρατη Gorila 0,40 καθότι δεν είχε 0,45 στο μαγαζί και πάνω στον κόμπο καθώς την έσφιγγα η πετονιά έσπασε. Πιθανόν να χρησιμοποίησα λάθος κόμπο στον κρίκο. Έχετε μήπως να μου προτείνετε κάποιον κόμπο; Επίσης βλέπω ότι εκτός από assit hook πολλές φορές βάζετε και σαλαγκιά. Η ερώτηση είναι αν την τοποθετούμε πάντα στο πίσω μέρος από τον πλάνο και αν υπάρχει κάποιο δοκιμασμένο είδος να προτείνετε από σαλαγκιές και νούμερο. Επίσης μου είπαν σε κάποιο κατάστημα είδών αλιείας ότι μπορώ να δέσω τα πλανάκια μου με τα ματια τους προς την αντίθετη κατεύθυνση, κάτι το οποίο δε μου φάνηκε ορθό, έχετε κάποια άποψη περί αυτού;
  Ευχαριστώ για ακόμη μία φορά.
  Αν τελικά καταφέρω να βγάλω κάποιο ή κάποια ψάρια με την τεχνική αυτή να είστε σίγουρος ότι θα ενημερωθείτε άμεσα!
  Υ.Σ. Σήμερα παρέλαβα το νέο μου καλάμι ειδικό για αυτόν τον σκοπό και αύριο παραλαμβάνω και το μηχανάκι μου επίσης! Αϊ να δούμε!!!! 🙂

 7. Κώστα όταν κάνεις κάποιο κόμπο να τον σαλιώνεις πριν τον σφίξεις. Επίσης το σφίξιμο του κόμπου να γίνεται σταδιακά και προοδευτικά. Τον κόμπο που χρησιμοποιώ για το δέσιμο στο solid είναι ο Improved Clinch και θα τον δεις στον παρακάτω σύνδεσμο. http://www.netknots.com/html/improved_clinch_knot.html
  Σαλαγγια γενικά δεν χρησιμοποιώ γιατί πρώτον υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σου σκαλώσει ο πλάνος και δεύτερον δεν μπορείς να δώσεις σωστή κίνηση στον πλάνο γιατί γυρνά η σαλαγγια και μπλέκει στο παράμαλλο. Συμβατικά έβαλα απ ότι διάβασες στους λουτσους και ύστερα από δοκιμή τόσο στον βυθό όσο και στα ψάρια που δεν έτρωγαν σωστά.
  Οι πλάνοι είναι κατασκευασμένοι για να δίνουν την σωστή τους πλεύση έτσι όπως είναι. Αν τους δέσεις ανάποδα αλλάζεις και την πλεύση τους που ίσως να μην είναι σωστή για τον πλάνο. Γενικά όμως το θέμα με τους πλάνους θέλει πολλές δοκιμές και κάποιοι μπορεί να δουλεύουν ανάποδα ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Αυτό μόνο εσύ θα το καταλάβεις όταν θα το δοκιμάσεις.
  Καλή επιτυχία.

 8. Κύριε Μαλωμύτη ευχαριστώ για την απάντηση.
  Χθες παρέλαβα και έφτιαξα τα πρώτα assist hook με το κορδονάκι power flex.
  Είναι εξερετικό!!!

 9. Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα,
  Κύριε Μαλωμύτη ελπίζω αυτό να είναι το τελευταίο καθότι σχεδών ολοκλήρωσα τον εξολισμό μου. Στην προετοιμασία της αρματωσιάς μου δημιουργήθηκε η απορία σχετικά με τα στριφτάρια και τις παραμάνες. Χρησιμοποιούμε κάποιο από τα παραπάνω στην ένωση μεταξύ της αόρατης και του νήματος ή απλά εκεί κάνουμε τον κόμπο; Εφόσον εκεί κάνουμε κόμπο χρησιμοποιούμε μεταξύ της αόρατης και του πλάνου μας κάποιο στριφτάρι;
  Υπάρχει κάποιο e-mail σας να σας στείλω φωτογραφίες από το τελικό αποτέλεσμα;
  (Ως μαθητής προς δάσκαλο) 🙂
  Ευχαριστώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s