Garbolino Crosser Lure

Μετά το καλοκαίρι και αφού εδώ και κάποιους μήνες έχω αποφασίσει να ασχοληθώ λίγο πιο σοβαρά με το spinning άρχισα να ψάχνω για ένα πιο «παράκτιο» καλάμι από το Majorcraft που διαθέτω το οποίο είναι μεν καλαμάρα αλλά στα 10-30 γρ έχει συγκεκριμένα όρια χρήσης και σε κάθε περίπτωση το βάζεις την άκρη εάν το αεράκι αρχίσει να ανεβαίνει λίγο ή θέλεις να ψάξεις και «λίγο παραμέσα» τι γίνεται.

Η αναζήτηση ενός καλαμιού με τα χαρακτηριστικά που έψαχνα (2.7 μέτρα περίπου, C.W. 20-60γρ πάνω κάτω, γρήγορη μύτη, οδηγούς να αντέχουν στο νήμα και όσο γίνεται χαμηλή τιμή) έμοιαζε περισσότερο με ευχολόγιο οπότε συνέχισα να ψαχουλεύω κυρίως σε ελληνικά e-shop γιατί τα μεταφορικά από εξωτερικό για αγορά low budget καλαμιού είναι άκρως απαγορευτικά.

Στην αγορά της Λάρισας είχα εντοπίσει μόνο ένα της HIRO και συγκεκριμένα το MINERVA το οποίο μου «κάθισε καλά» στο χέρι όντας στιβαρό και γρήγορο αλλά και ελαφρύ (180γρ) υποσχόμενο εύκολες πλεύσεις ενώ έπιανε τα γραμμάρια που ήθελα (20-60). Το μήκος του όμως στα 2.4μ ήτανε μάλλον απαγορευτικό για τη δουλειά που το ήθελα. Επίσης μου καθίσανε κάπως άσχημα και οι οδηγοί του οι οποίοι είναι όλοι 3πόδαροι και αρκετά κοντοί, ότι και αν σημαίνει αυτό.

Ένα άλλο καλάμι που είχα την ευκαιρία να χουφτώσω ήτανε το Balzer Diabolo VI Spin 75 με σωστό μήκος και C.W. (2.7μ 25-75γρ) αλλά με βάρος 260 ολόκληρα γραμμάρια πολλά εκ των οποίων συγκεντρωμένα στη μύτη οπότε το απέρριψα με το πρώτο πιάσιμο.

Συζητώντας κάποια στιγμή με τον φίλο italos_t για άσχετο θέμα του έστειλα το παρακάτω ΠΜ:

Παράθεση:
Κατέχεις   κανένα καλάμι στα 2.7 μέτραμε c.w. 15-60 περίπου σε πολύ καλή τιμή?Α!!! Εάν γίνεται οι οδηγοί να σηκώνουν νήμα…

Ο οποίος μου απάντησε με το αποστομωτικό:

Παράθεση:
http://biggame.gr/product.asp?catid=219Για τα λεφτα του ειναι καλαμαρα!!!!!!

Για να μην τα πολυλογώ, μην έχοντας άλλη επιλογή στα χρήματα αυτά μετά από 2 βδομάδες βρέθηκα να κρατάω το καλάμι στα χέρια μου. Ήμουνα και τυχερός γιατί τα παλικάρια στο Big Game είχανε ξεπουλήσει και μόνο ένα 2702LH είχε μείνει. Την Πέμπτη το μεσημέρι έκανα την παραγγελία και την Παρασκευή το πρωί στις 9.00 μου παραδόθηκε!!!

Πρώτες εντυπώσεις στο σπίτι

Άριστες. Το καλάμι φαίνεται καλοφτιαγμένο, τα δεσίματα σωστά με πεντακάθαρα βερνίκια και γενικώς σου δίνει την αίσθηση ότι κρατάς ένα πιο ακριβό εργαλείο. Οι οδηγοί του είναι 2πόδαροι 8 στον αριθμό+ tip, SiC και μέτριας ποιότητας αλλά πιστεύω ότι με ένα πλυσιματάκι μετά από κάθε ψάρεμα δεν θα πάθουν τίποτα ενώ το blank του είναι αρκετά λεπτό για τα γραμμάρια.

KG-Evolution πάνω, Lure Crosser κάτω
KG-Evolution πάνω, Lure Crosser κάτω

Αυτό που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση είναι η λαβή του η οποία είναι μόλις 32,5 εκατοστά (μετρημένα από την τάπα έως το μέση της βάσης μηχανισμού), κάτι το οποίο με προβλημάτισε αναφορικά με την ευκολία με την οποία μπορεί να εκτελέσει βολές.

KG-Evolution πάνω, Lure Crosser κάτω
KG-Evolution πάνω, Lure Crosser κάτω

Το καλάμι είναι λίγο πιο μαζεμένο σε C.W. από αυτό τα 20-60 περίπου γρ που έψαχνα αλλά νομίζω ότι θα μπορεί να ανταπεξέλθει άνετα στο 99% των τεχνητών που έχω στο μυαλό μου.

Στα συν του συγκαταλέγεται και το μικρό βάρος του που φτάνει τα 185γρ.

Στη θάλασσα

Ρε παιδιά τι μύτη είναι αυτή!!! Λες και την πότισαν στην καφεΐνη όταν το φτιάξανε!!! Με το καλάμι δεν έχω γράψει ώρες. Μόνο 2 ψαρέματα με το 2ο να είναι σύντομο. Το συμπέρασμα όμως και στις 2 περιπτώσεις είναι ότι μπορώ να πετύχω πλεύσεις με οποιοδήποτε τεχνητό έχω στην κασετίνα μου και μάλιστα με απίστευτη ευκολία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το X-Walk της Rapala με το οποίο δεν μπορούσα να πετύχω με τίποτα σταθερή WTD πλεύση. Με το Grosser το πετυχαίνεις από το πρώτο τίναγμα και στην πορεία κάνεις κανένα τσιγάρο, πίνεις καμιά μπύρα, τρως κανένα πιτόγυρο, χαζολογάς γενικώς ενώ το τεχνητό έρχεται σχεδόν αυτόματα με το κλασσικό ζιγκ-ζαγκ που σχεδιάστηκε να κάνει.

Άριστη πλεύση μπορείς να πετύχεις και με οποιοδήποτε άλλο τεχνητό είτε είναι surface είτε jerkbait κ.λ.π. αφού η γρήγορη μύτη συνηγορεί σε ακαριαία μεταφορά των εντολών που δίνει ο ψαράς προς το τεχνητό. Σε σχέση βέβαια με το Majorcraft υπάρχει μια μικρή απώλεια αίσθησης αλλά αυτό είναι σχετικά αναμενόμενο και σε καμία περίπτωση δεν προβληματίζει.

Σε πρώτη φάση του πέρασα ένα Shimano μεγέθους 3000. Με τεχνητά στα κάτω όρια του C.W. όλα πάνε προβλεπόμενα και σε σχέση με το Majorcraft των 10-30γρ δεν φαίνεται να έχω χάσει μέτρα. Περνώντας το βαρύτερο τεχνητό που διαθέτω, ένα Roosta Popper 30γρ φαίνεται καθαρά ότι το καλάμι «πεινάει» για μάνα αδειάζοντας την μπομπίνα του Saros από το 20λιμπρο Power Pro με χαρακτηριστική ευκολία.

Στο 2ο ψάρεμα του πέρασα ένα σαφώς μεγαλύτερο μηχανάκι μεγέθους 4000 (σε Shimano) και μπορώ να πω ότι το σύνολο δεν κούρασε το χέρι σε καμία περίπτωση. Το μηχανάκι είχε επάνω 26άρα πετονιά για μάνα και 40άρι shock leader ενώ κατ’ εκτίμηση μπορώ να πω ότι το σύνολο τα πήγε μια χαρά αν και ασφαλέστερα συμπεράσματα θα βγάλω μόλις περάσω νήμα για μάνα και κατεβάσω το shock leader σε 0,35mm.

Αναφορικά με τις βολές η εξοικείωση με την κοντή λαβή είναι άμεση και από ένα σημείο και μετά το ξεχνάς το θέμα οπότε οι αρχικές μου ανησυχίες εξανεμίστηκαν. Αυτό που δεν ξεχνάς είναι η ευκολία που σου προσφέρει στο να δώσεις κίνηση στα ψαράκια όντας πιο κοντή από την απόσταση καρπού-αγκώνα (τουλάχιστον για το δικό μου ύψος που είναι 1.85).

Συμπέρασμα

Το καλάμι όπως είπα και παραπάνω δεν το έχω χρησιμοποιήσει πολύ και ειδικότερα δεν το έχω δουλέψει με τεχνητά της τάξης των 30-45γρ για τα οποία το αγόρασα. Ούτε έχω πιάσει κάποιο ψάρι ώστε να δω πως συμπεριφέρεται στη μάχη.

Με αυτά που έχω δει όμως έως τώρα θεωρώ ότι είναι μια από τις καλύτερες αγορές που έχω κάνει όσα χρόνια ασχολούμαι με το ψάρεμα και μπορώ να πω ότι το χάρηκα ίσως και περισσότερο και από το έτερο σπινοκάλαμο των €200+ που πήρα πριν από 1 χρόνο.

Είμαι τόσο πολύ ευχαριστημένος που σκέφτομαι πολύ σοβαρά να αγοράσω ένα 2ο ίδιο και να το αφήσω στην αποθήκη σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο πάθει κάτι το 1ο γιατί άντε να το βρεις μετά. Άλλωστε το κόστος αγοράς είναι εγκληματικά χαμηλό και ίσο με 2 καλά τεχνητά!!! Και είμαι διατεθειμένος σε περίπτωση που πάθουν οτιδήποτε οι οδηγοί του να τους αντικαταστήσω με Alconite της Fuji. Είμαι 100% σίγουρος ότι το καλάμι θα άξιζε αυτό το έξοδο.

Με την επιφύλαξη της σύντομης γνωριμίας προσωπικά το προτείνω με κλειστά μάτια όχι μόνο σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί για 1η φορά με το spinning αλλά ακόμα και σε πιο προχωρημένους ψαράδες ειδικά στις δύσκολες μέρες που ζούμε όπου και το 1 ευρώ μετράει.

Σε αναμονή λοιπόν για περισσότερες φωτό, περισσότερα συμπεράσματα και πιο μάχιμα και αποτελεσματικά ψαρέματα.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία είμαι στην διάθεσή σας.

Υ.Γ. Ένα σημείο που θέλει προσοχή είναι η απαράδεκτη θήκη του καλαμιού. Είναι τόσο στενάχωρη που εάν καταφέρεις να το βγάλεις χωρίς ζημιά δύσκολα θα μπορέσεις να το ξαναβάλεις μέσα χωρίς να ζορίσεις τους οδηγούς. Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό αυτό που λέω αλλά πιστέψτε με δεν είναι.

Απο το φόρουμ μας http://www.psarades.com/t770-topic#15567

Του Stray Dog (Πασχάλης) Administrator

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s