Πρώτες βοήθειες «αφαίρεση αγκιστριού η σαλαγγιάς»

Αν και η συγκεκριμένη αναφορά έχει γίνει ένα χρόνο πριν, επειδή το φαινόμενο το βλέπω συχνά το μεταφέρω από το forum εδώ, ώστε να γνωρίζουμε όλοι πώς να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια δυσάρεστη κατάσταση.

Το να σε καρφώσει αγκίστρι η σαλαγγιά είναι ίσως το μόνο σίγουρο ότι θα γίνει αργά η γρήγορα στην ψαρευτική μας πορεία.
Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με το ψάρεμα και με τις τεχνικές που εφάρμοζα έως τώρα δεν είχε τύχει να συμβεί κάτι τέτοιο αλλά από την στιγμή που άρχισα να ασχολούμαι με το spinning και το shore jigging αρκετές φορές παρα τρίχα την γλύτωνα.

Έτσι λοιπόν προειδοποιήσεις είχα αρκετές αφού η εγρήγορση το άγχος η απροσεξία και πολύ άλλοι παράγοντες ώστε να γίνει η στραβή παίζουν σε αυτές τις τεχνικές.
Χθες ψάρευα κοκαλια με ένα μικρό κουταλάκι που είχε σαλαγγιά.

Δεν ξέρω πως έγινε η στραβή αλλά κάποια στιγμή βρέθηκα να έχω καρφωμένη μια σαλαγγιά στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου.
Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει να χάσετε την ψυχραιμία σας. Εγώ βρέθηκα σε αρκετά δύσκολη κατάσταση αφού ένας συνάδελφος που ψάρευε παραπέρα δεν μπορούσε να αφαιρέσει την σαλαγγιά.

Έτσι λοιπόν αφού έκανα μερικές δοκιμές δηλαδή σήκωνα την καρφωμένη σαλαγγιά με την πέτσα του κεφαλιού και αφού δεν με ποναγε ιδιαίτερα έσφιξα τα δόντια και με μια απότομη στα τυφλά τράβηξα και έβγαλα μόνος μου την σαλαγγιά.
Η στραβή όμως έγινε και για δεύτερη απανωτη φορά και ημέρα.

Σήμερα πήγαμε για jigging και spinning με το Νίκο τον Αντώνη και τον Βάϊο. Κάποια στιγμή εκεί που είπαμε να τα μαζέψουμε και να φύγουμε πράγμα που είχαμε κάνει οι τρεις, ο Νίκος μας ενημερώνει ότι τον ακλούθησαν μεγάλοι λουτσοι.
Πήραμε φωτιά όλοι και στην προσπάθεια μας να στήσουμε ξανά τον εξοπλισμό μας εγώ ξανατράβηξα λαχείο.

Την ώρα που έβγαζα αγχωμένα γρήγορα και απρόσεκτα το πλαστικό προστατευτικό καπάκι από την σαλαγγια του τεχνητού βρέθηκα να είμαι ξανά καρφωμένος και τώρα αρκετά βαθιά με την σαλαγγιά στο δάχτυλο.
Ευτυχώς τον ρόλο του χειρούργου ανέλαβε επιτόπου ο Βάϊος και με μια τσιμπίδα-πένσα τράβηξε απότομα την σαλαγγιά και την έβγαλε.
Τι γίνετε όμως στην περίπτωση που θα βρεθούμε μόνοι σε ένα δυσπρόσιτο μέρος με ένα μεγάλο τεχνητό καρφωμένο στο δάχτυλο?
Όλοι θα πρέπει να έχουμε πάντα ένα πολύ καλό ανοξείδωτο κοφτακι μια λαβίδα-πένσα και ένα τσαντάκι με τις πρώτες βοήθειες δηλαδή οινόπνευμα τραυμαπλαστ βαμβάκι και ιώδιο.
Εκτός από αυτά θα χρειαστούμε αρκετή ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Αφού κόψουμε το τεχνητό και αφήσουμε μόνη της την σαλαγγιά στο δάχτυλο θα πάρουμε μια βαθιά ανάσα και με την βοήθεια της λαβίδας θα τραβήξουμε απότομα την σαλαγγιά προς την φορά που μπήκε.
Παρακάτω παραθέτω και ένα βίντεο ώστε να δείτε μια άλλη τεχνική αφαίρεσης της σαλαγγιάς.

Το δάχτυλο μου

Τα δυο παρακάτω εργαλεία και μάλιστα ανοξείδωτα πρέπει να τα έχουμε πάντα μαζί μας.


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s