Vibration Lures

Μετά από προτροπή κάποιων φίλων, οι οποίοι πήραν το ερέθισμα βλέποντας την ποικιλία τεχνητών vibration (μπονίτες) που είχα, αποφάσισα να κάνω μια παρουσίαση σε αυτή την κατηγορία τεχνητών, μίας και τα έχω σε μεγάλη εκτίμηση και έχω αφιερώσει αρκετό χρόνο και χρήμα για αυτή την κατηγορία.
Αρχικά ας δούμε τις κατηγορίες τους:

Silent: Είναι αυτά που έχουμε οι περισσότεροι στην συλλογή μας. Προκαλούν τα ψάρια με τις μικροδονήσεις που κάνουν με την κίνηση τους.

silentbassdayrangevib

silentduobayruf

 

Noise: Είναι αυτά που περιέχουν κάποιο σύστημα (μπίλιες) και κάνουν θόρυβο ενώ δονούνται, προσελκύουν τα ψάρια και με ήχο εκτός από την κίνηση.

noiserapalaclackincrank

Blades: Είναι μία καινούγια σχετικά κατηγορία Vibrations που είναι κατασκευασμένα εξολοκλήρου από μέταλλο. Συνήθως έχουν τη δυνατότητα να μπορούμε να επιλέξουμε εμείς τη γωνία πλεύσης, μιας και έχουν μία, δύο ή τρεις τρύπες στην ράχη τους. Συνήθως στην πρώτη τρύπα (αυτή που είναι πιό κοντά στο κεφάλι) βάζουμε την παραμάνα για να εκτελέσουμε jerks (ονομάζεται και technical hole), ενώ στην δεύτερη τρύπα όταν θέλουμε να εκτελέσουμε απλή ανάκτηση(easy hole).

bladesjackalzincbey

bladestidevibscore

Spoon tails: Είναι μία κατηγορία Vibrations που συνδιάζει τα κλασσικά κουταλάκια και τα Vibrations. Πρακτικά είναι ένα Vibration πού στην ουρά έχει ένα spoon leaf. Αρκετά από αυτά έχουν και μία δεύτερη τρύπα μπροστά όχι για να βάλουμε την παραμάνα και να κάνουν άλλη πλεύση αλλά για να έχουμε την δυνατότητα να βάλουμε ένα set πλοκάμια και assist hooks όπως ακριβώς έχουν τα salty rubber,inchiku κλπ.

spoontailsimaspingulf

spoontailsduelhardcores

Hybrids: Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα Vibrations που έχουν χαρακτηριστικά που συνδυάζουν κάποιες από παραπάνω κατηγορίες. Για παράδειγμα, υπάρχει τεχνητό που δεν ανοίκει στην κατηγορία των σκληρών τεχνητών μιάς και έχει σώμα κατασκευασμένο από σιλικόνη, αλλά έχει την πλεύση και το σχήμα του κλασσικού Vibration.

hybridsduobeachwalkervi

hybridsduelhardcorefint

Τα Vibrations είναι μία κατηγορία τεχνητών που ο ψαράς μπορεί να εκτελέσει μία μεγάλη ποικιλία από πλεύσεις. Μερικές από αυτές είναι stop and go, μικρά ή μεγάλα jerks, συνεχώμενα ή με διακοπές και φυσικά συνδιασμός όλων των παραπάνω.
Τα Vibrations είναι τεχνητά, τα οποία μπορούν να ψαρέψουν σε όλα τα βάθη, οπότε με ένα τεχνητό μόνο μπορούμε να εξερευνήσουμε όλο τον τόπο που έχουμε επιλέξει να ψαρέψουμε για την ύπαρξη ψαριών. Ακόμη, είναι τεχνητά που μπορούν να μας βοηθήσουν να φτάσουμε σε σημαντικές αποστάσεις και σίγουρα να μας βοηθήσουν εάν ψαρεύουμε με αέρα.
Είναι αρκετά αποτελεσματικά σε μία μεγάλη κατηγορία ψαριών. Πιο συγκεκριμένα τα μεγαλύτερου μεγέθους Vibrations (8, 9 και 10 εκατοστά) είναι πολύ αποτελεσματικά σε είδη όπως παλαμίδες, ρείκια, καρβούνια κ.λπ.. Τα μεσαίου μεγέθους Vibrations (7 και 8 εκατοστά) είναι ιδανικά για λαβράκια. Ενώ τα μικρότερου μεγέθους Vibrations (4 και 5 εκατοστά ή και μικρότερα) είναι πολύ αποδοτικά σε μελανούρια και κοκάλια. Η κατηγοριοποιήση είναι υποκειμενική και δεν είναι απόλυτη, αφού έχουν βγεί κοκάλια σε 8 εκατοστά. Σε όλα τα μεγέθη έχουν βγει λούτσοι αν και δεν είναι το τεχνητό που στοχεύει σε αυτό το ψάρι. Θάλασσα είναι και γι’αυτό μας αρέσει, γιατί είναι γεμάτη απρόοπτα.
Τελειώνοντας, θα αναφέρω από προσωπική καθαρά εμπειρία για το πότε είναι πιο αποδοτικός ο κάθε τύπος Vibration. Αρχικά ας βγούμε από στερεότυπα όπως «τα Vibrations χρησιμοπούνται σε βαθία νερά», «τα Vibrations σκαλώνουν και δεν τα χρησιμοποιώ γιατί μπορεί να τα χάσω» κ.λπ.. Τα Vibrations μπορούν να ψαρέψουν κυριολεκτικά παντού (σε λιμάνια, παραλίες ακόμα και σε ψάρεμα με waders) αρκεί να διαλέξουμε το σωστό τεχνητό και να το χρησιμοποιήσουμε με τον σωστό τρόπο.
Εδώ θέλω να αναφέρω κάτι βασικό σχετικά με το βάθος πλεύσης του τεχνητού. Έχει μεγάλη σημασία η απόσταση που έχουμε από την επιφάνεια του τεχνητού, η γωνία που κρατάμε το καλάμι μας αλλά και η ταχύτητα ανάκτησης. Το βασικότερο θήραμα που στοχεύουμε με τα Vibrations είναι το λαβράκι. Στην μακρινή Ιαπωνία που υπάρχει μεγάλη εξειδίκευση και εξέλιξη στο ψάρεμα του λαυρακιού, τα Vibrations είναι μία από τις πιο δημοφιλής κατηγορία σκληρών τεχνητών.

Τα Silent Vibrations μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε παντού και όλες τις ώρες της μέρας. Προσωπικά μου έχουν δώσει χτυπήματα σε καταστάσεις που δεν δούλευε τίποτα άλλο(αναφέρομαι σε λαβράκια).
Τα Blade Vibrations μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε παντού και όλες τις ώρες της ημέρας. Έχουν διαφορετικές δονήσεις από τα υπόλοιπα οπότε δεν σημαίνει ότι εάν ψαρεύουμε με ένα Silent Vibration και δεν έχουμε κάνει τίποτα δεν έχει νόημα να βάλουμε ένα Blade Vibration και να ξαναδοκιμάσουμε, αντιθέτως μπορεί να είναι αυτό που θα μας κάνει την διαφορά.
Τα Spoon Tails δουλεύουν αρκετά καλά μέρα αφού το πλεονέκτημα τους εκτός από τις δονήσεις είναι οι ανακλάσεις που κάνει το κουταλάκι της ουράς τους. Αυτή η κατηγορία τεχνητών έχει δώσει αρκετές παλαμίδες, ρείκια, καρβούνια αλλά και μανάλια.
Τα Hybrids είναι τεράστια κατηγορία, αφού συνδιάζουν χαρακτηριστικά από όλες τις παραπάνω και ακόμη περισσότερα, οπότε δημιουργείται η ανάγκη να μιλήσουμε για συγκεκριμένα μοντέλα και εταιρίες και δεν είναι αυτό το ζητούμενο εδώ.
Ελπίζω να σας φάνηκαν χρήσιμα και ενδιαφέροντα όλα αυτά και μην ξεχνάτε να περνάτε όμορφα και να ψαρεύετε όσο περισσότερο μπορείτε!!!

PanSpin (Παναγιώτης Καρκάνης)

Member of  http://www.psarades.com/u792

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s