Gear & Retrieve Ratio Επιλογή λόγου περιστροφής μηχανισμού για spinning

20140315_121424 copy

Ο λόγος περιστροφής στον μηχανισμό είναι το αναγραφόμενο όπως γνωρίζουμε όλοι Gear Ratio.   Είναι δηλαδή η σχέση μετάδοσης, όπως ακριβώς και σε ένα κιβώτιο ταχυτήτων. 

Ίσως κάποιοι από εμάς να μην δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτό το χαρακτηριστικό, αλλά είναι και αυτό τόσο σπουδαίο, όσο τα φρένα το βάρος η τα ρουλεμάν του μηχανισμού. Για εμένα, αφότου κατανόησα το πότε και το γιατί, θεωρώ ότι ίσως να είναι σπουδαιότερο ακόμα και από όλα τα παραπάνω και θα καταλάβετε στη συνέχεια γιατί.

τα λαβράκια θα ψαρευτούν συνήθως με μέτρια ταχύτητα.
τα λαβράκια θα ψαρευτούν συνήθως με μέτρια ταχύτητα.

Η σχέση μετάδοσης, μετριέται με το πόσες φορές το τύμπανο, γυρίζει γύρω από την μπομπίνα με μια περιστροφή της λαβής. Δηλαδή αν έχουμε το αναγραφόμενο gear ratio 5.4:1 αυτό σημαίνει, ότι όταν γυρίσουμε μια φορά την μανιβέλα, το τύμπανο θα περιστραφεί 5.4 φορές γύρω από την μπομπίνα.

τα λαβράκια θα ψαρευτούν συνήθως με μέτρια ταχύτητα.
τα λαβράκια θα ψαρευτούν συνήθως με μέτρια ταχύτητα.

Που και πότε θα χρειαστούμε την ταχύτητα.

Οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούμε στο spinning είναι συνήθως αργής, μεσαίας και γρήγορης, ταχύτητας.

Αν θέλουμε να τους κατηγοριοποιήσουμε θα μπορούσαμε να πούμε γενικά, ότι αυτοί με gear ratio κάτω από 5:1 είναι με αργή περιστροφή, μέχρι 5.6:1 μεσαίας ταχύτητας και πάνω από 6:1 οι γρήγοροι.

Έχω ακούσει διάφορες απόψεις για τις ταχύτητες, όπως ότι παίρνω έναν αργό μηχανισμό και αν θέλω να τον δουλέψω πιο γρήγορα, θα περιστρέψω ανάλογα και την μανιβέλα η υπάρχει και η αντίθετη άποψη, θα πάρω έναν γρήγορο και αν θέλω να τον δουλέψω αργά θα περιστρέψω ανάλογα την μανιβέλα.

Για εμένα είναι εντελώς λάθος αυτή η τακτική, γιατί όσο και να προσπαθούμε να διατηρήσουμε την σωστή ταχύτητα, σίγουρα κάποια στιγμή θα ξεχαστούμε η θα κουραστούμε και θα χάσουμε τον ρυθμό μας.

Το spinning είναι μια τεχνική που απαιτεί να προσέχουμε την κάθε λεπτομέρεια, αν θέλουμε να έχουμε καλά αποτελέσματα. Έτσι λοιπόν την στιγμή που θα χάσουμε τον ρυθμό μας, ίσως και το ψάρι που ετοιμαζόταν να κάνει επίθεση, να κάνει μεταβολή.

 Retrieve Ratio

 Εκτός όμως από το Gear Ratio που αναφέρω παραπάνω, υπάρχει άλλη μια λεπτομέρεια, που θα πρέπει να προσέξουμε κατά την επιλογή μας ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς, πόσο γρήγορος είναι ο μηχανισμός μας. Αυτό είναι το Retrieve Ratio και σημαίνει, πόσα εκατοστά μαζεύει ο μηχανισμός σε μια πλήρης περιστροφή της λαβής μας.

Έτσι λοιπόν, ενώ το Gear Ratio είναι λίγο γενικό ως προς την ταχύτητα, το Retrieve Ratio μας δίνει ακριβώς αυτό που θέλουμε. Υπάρχουν κάποια μοντέλα μηχανισμών που ενώ έχουν ίδιο Gear Ratio μαζεύουν περισσότερα εκατοστά. Δηλαδή έχουν περισσότερο Retrieve Ratio.

Στον παρακάτω πίνακα θα δείτε το παράδειγμα δυο μηχανισμών ίδιας εταιρίας, που ενώ έχουν ίδιο Gear Ratio έχουν διαφορετικό μάζεμα. Αυτό συνήθως οφείλεται στο κεντρικό γρανάζι «Drive Gear» αλλά και στο μέγεθος η το βάθος της μπομπίνας.

20140315_121541 copy

Model Retrieve Ratio Gear Ratio
Daiwa Phantom J 4000 86cm 4.9
Daiwa Phantom J 4500 93cm 4.9

Ας δούμε όμως παρακάτω που και πως θα μας φανούν χρήσιμες οι ταχύτητες και πως θα τις χρησιμοποιήσουμε σωστά ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλέξουμε να εφαρμόσουμε την τεχνική του spinning.

Αργός μηχανισμός.

Με αργό μηχανισμό θα δουλέψουμε πολύ καλά τις σιλικόνες. Αυτές συνήθως τις δουλεύουμε στον βυθό. Ένας γρήγορος μηχανισμός θα την ανέβαζε σχεδόν αμέσως από τον βυθό και δεν θα ψάρευε εκεί που επιθυμούμε.

Ο αργός μηχανισμός δουλεύει πολύ καλύτερα τα μικρά τεχνητά έως 10 εκ. τύπου (minnow). Τους δίνει ρεαλιστικότερη κίνηση από έναν πιο γρήγορο που θα τα έκανε να κολυμπούν χωρίς φυσική κίνηση. Κάποια άλλα τεχνητά που δουλεύουν καλύτερα είναι τα τύπου vibration τις λεγόμενες μπονιτες όπως έχουμε συνηθίσει να τα λέμε αφού επιθυμία μας είναι να τα δουλεύουμε από τον βυθό έως τα μεσόνερα.

Τα τονοειδή χτυπούν καλύτερα με μεγάλες ταχύτητες ενω οι λούτσοι σε αργές
Τα τονοειδή χτυπούν καλύτερα με μεγάλες ταχύτητες ενω οι λούτσοι σε αργές

Μηχανισμός μεσαίας ταχύτητας.

Με μηχανισμούς μεσαίας ταχύτητας θα δουλέψουμε το μεγαλύτερο εύρος τεχνητών (minnow). Τεχνητά από 10εκ. έως 16εκ. και από 12-17 γραμμάρια γενικά ο μηχανισμός μας θα τα δουλέψει άψογα είτε αυτά είναι floating είτε sinking.

Γρήγορος μηχανισμός.

 Όλοι γνωρίζουμε ότι τα τεχνητά τύπου surface – lipless απαιτούν επιδεξιότητα. Εκτός από αυτή πολύ μεγάλη βοήθεια θα μας δώσει ώστε να πετύχουμε την πλεύση τους ένας γρήγορος μηχανισμός. Τα popper επίσης θα δουλέψουν και αυτά καλύτερα.

Εκτός από τις τεχνικές πλεύσεις που θα μας βοηθήσει ο γρήγορος μηχανισμός αναμφισβήτητα ένα μεγάλο και βαρύ τεχνητό θα δουλέψει και αυτό σωστά.

Μου έχει τύχει τεχνητά μεγάλα και βαριά να έρχονται σαν κούτσουρα με έναν αργό μηχανισμό και αυτό είμαι σίγουρος ότι το έχετε αντιμετωπίσει και εσείς, ενώ αν το δουλέψετε με έναν γρήγορο θα το δείτε να ζωντανεύει.

Όσοι από εσάς σκέφτεστε μελλοντικά την αγορά ενός δεύτερου μηχανισμού η έστω θέλετε να ξεκινήσετε την τεχνική του spinning θυμηθείτε τα παραπάνω που θα σας βοηθήσουν στην σωστή απόφαση της επιλογής σας.

Τα τονοειδή χτυπούν καλύτερα με μεγάλες ταχύτητες
Τα τονοειδή χτυπούν καλύτερα με μεγάλες ταχύτητες

Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Boat&Fishing in Greece στο τεύχος Νο 17

679828_488244167875132_1426845129_o

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s