Τεχνητά «σαλαγγιά vs αγκίστρι»

1

Στα πλαίσια αναβάθμισης του τεχνητού πολλοί συνάδελφοι του spinning έχουν αλλάξει τις σαλαγγές και τις έχουν αντικαταστήσει με αγκίστρια. Αυτή η αντικατάσταση όμως, όντως αναβαθμίζει το τεχνητό και το κάνει πιο λειτουργικό ως προς το καλύτερο πιάσιμο του ψαριού, η έχουμε λανθασμένη εντύπωση.

Για να ξεκαθαρίσουμε λίγο το τοπίο, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η χρήση αγκιστριού, είναι πολύ διαδεδομένη σε πολλές χώρες του εξωτερικού και ειδικότερα σε εφαρμογή ψαρέματος σε εσωτερικά ύδατα. Δηλαδή σε λίμνες και ποτάμια όπου η ελεγχόμενη αλιεία είναι νόμος και συνείδηση και απαιτεί για την διατήρηση των πληθυσμών ορισμένων ειδών, την απελευθέρωση τους.

Γι αυτό λοιπόν τον λόγο, αν θέλουν να ψαρέψουν χωρίς να κρατήσουν το αλίευμα θα βάλουν αγκίστρι, ώστε να έχουν πιο εύκολη και γρήγορη απαγκίστρωση του ψαριού, αλλά και περιορισμένης έκτασης τραυματισμό στο ψάρι. Ας δούμε όμως αν παρόλα αυτά θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε που υπερτερεί και που αδυνατεί το καθένα.

Αγκίστρι

Με την χρήση αγκιστριού θα πρέπει να λάβουμε υπ όψιν τα παρακάτω και να αποφασίσουμε αν και πότε θα τα χρησιμοποιήσουμε.

Αν θέλουμε να ψαρέψουμε με κάποιο σκληρό τεχνητό αθόρυβα, ώστε να μην τρομάξει κάποια πονηρεμένα ψάρια. Τα αγκίστρια είναι πιο αθόρυβα από τις σαλαγγές που χτυπιούνται στο σώμα του τεχνητού. Αυτό φυσικά προϋποθέτει να μην έχει και μπίλιες το τεχνητό.

Η χρήση αγκιστριού θα αλλάξει την πλεύση του τεχνητού. Ανάλογα με το τεχνητό το αποτέλεσμα θα είναι είτε θετικό είτε αρνητικό, δηλαδή θα δώσει καλύτερη η χειρότερη πλεύση αυτό θα το δούμε κατά την χρήση.

Άλλη μια θετική παράμετρος των αγκιστριών είναι ότι μειώνεται αρκετά η φθορά των τεχνητών, κάτι που συμβαίνει στα περισσότερα τεχνητά με τις σαλαγγες.

Για να πιαστεί το ψάρι, θα πρέπει το αγκίστρι να είναι στη σωστή θέση ώστε να αρπάξει, σε διαφορετική περίπτωση θα καταλάβουμε το δάγκωμα του ψαριού, αλλά το ψάρι δεν θα έχει πιαστεί.

Για να πιάσουμε ψάρι θα πρέπει αυτό να είναι πραγματικά αποφασισμένο να φάει και αν φάει θα έχουμε και πάλι τον κίνδυνο να το χάσουμε. Αν το ψάρι είναι μεγάλο και κάνει πολλά και μεγάλα κεφάλια η πληγή πιασίματος του αγκιστριού θα μεγαλώσει. Έτσι λοιπόν σε μια αλλαγή πορείας του ψαριού που θα αλλάξει η γωνία πιασίματος και σε ένα χάσιμο της επαφής με το ψάρι το αγκίστρι είναι πολύ εύκολο να φύγει.

Αν αντικαταστήσουμε τις σαλαγγες με αγκίστρι, θα πρέπει να προσέξουμε να βάλουμε σωστό μέγεθος. Δηλαδή όταν το έχουμε εφαρμόσει στο τεχνητό όταν το γυρνάμε προς την ράχη του να μην μπορεί να το καβαλάει γιατί πολλές φορές σκαλώνει εκεί και τότε το τεχνητό μας δεν δουλεύει.

Σαλαγγιά

Τα αρνητικά της σαλαγγιάς τα αναφέρω στα θετικά των αγκιστριών γι αυτό θα περιοριστώ εδώ μόνο στα θετικά.

Με την σαλαγγιά προσωπικά αισθάνομαι πιο ασφαλής όταν στην άλλη άκρη έχω ένα ψάρι, όσο μεγάλο κι αν είναι αυτό.

Όταν πιαστεί το ψάρι είναι πραγματικά πολύ σπάνιο να καρφωθεί μόνο από ένα αρπάδι. Τις περισσότερες φορές αν είναι πιασμένο μόνο από την μια σαλαγγια θα έχουν μπει τουλάχιστον δυο η και τρία αρπάδια, ενώ διπλασιάζετε η τριπλασιάζεται το πιάσιμο αν πιαστεί και από δεύτερη η τρίτη σαλαγγια.

Είναι πάρα πολλά τα επιπόλαια πιασίματα από ανόρεχτα ψάρια και γενικά από ψάρια που δεν θέλουν αν φάνε.

Όπως ψάρια που διεκδικούν τον τόπο, η ζευγαρώνουν, η για οποιονδήποτε λόγο, θέλουν να απωθήσουν τον εισβολέα επιτίθενται στο τεχνητό μας.

Όλα αυτά τα ψάρια που έχουν πιαστεί κατά καιρούς και που σίγουρα έχει τύχει στους περισσότερους από διάφορα σημεία εκτός από το στόμα όπως τα μάγουλα, την ουρά, το σώμα, η οπουδήποτε αλλού, δεν θα είχαν πιαστεί αν είχαμε αγκίστρι.

Γενικά αν κάποιο ψάρι πιαστεί από σαλαγγια με τα χτυπήματα και τις αλλαγές στην πορεία τις περισσότερες φορές πιάνεται και από την δεύτερη η και την τρίτη σαλαγγια. Έτσι θεωρώ πολύ δύσκολο να χαθεί παρά μόνο από δικό μας λάθος χειρισμό.

Όλα τα παραπάνω είναι εμπειρίες τόσο δικές μου όσο και φίλων και πριν τα γράψω τα έχουμε  δοκιμάσει και έχουμε διδαχθεί από τις λάθος επιλογές μας.

Όμως κάποια τεχνητά που θα επιλέξετε εσείς για ποια χρήση τα θέλετε αξίζει να έχουν αγκίστρια αλλά για ιδική και μόνο χρήση.

Προσοχή στο μέγεθος ώστε να μην καβαλάνε στη ράχη κατά αυτό τον τρόπο.
Προσοχή στο μέγεθος ώστε να μην καβαλάνε στη ράχη κατά αυτό τον τρόπο.
Η σωστή εφαρμογή των αγκιστριών στο τεχνητό
Η σωστή εφαρμογή των αγκιστριών στο τεχνητό

Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Boat&Fishing in Greece στο τεύχος Νο18

679828_488244167875132_1426845129_o

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s