Επιλογή τεχνητών και στρατηγική ψαρέματος

1

Όλοι όσοι ασχολούμαστε με την τεχνική του spinning έχουμε διαμορφώσει και ακολουθούμε μια στρατηγική ψαρέματος. Αυτή φυσικά μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τον τόπο, την ώρα, η οποιονδήποτε άλλο παράγοντα.

Η στρατηγική ψαρέματος που ακολουθούμε, είναι αυτή συνήθως που μας έχει δώσει ψάρια σε συγκεκριμένα μέρη που ήδη έχουμε ψαρέψει, οπότε λογικό είναι να την ακολουθούμε. Τι κάνουμε όμως όταν βρεθούμε σε έναν τόπο που δεν έχουμε καμία πληροφορία, ούτε για τι ψάρια κυκλοφορούν εκεί, ούτε τι τεχνητά δουλεύουν καλύτερα. 


Το να βγάλουμε μια σειρά τεχνητών και να αρχίσουμε να αλλάζουμε ξανά και ξανά μέχρι να βρούμε αυτό που είναι κατάλληλο και θα δουλέψει δεν αποτελεί στρατηγική, αντιθέτως μπορεί με τον τρόπο αυτό να τα διώξουμε από το πεδίο μας, ενώ αν βγει κάποιο ψάρι θα είναι κατά τύχη.

Εκτός αυτού θα κολλήσουμε με το συγκεκριμένο τεχνητό που μας έδωσε το ψάρι και αφήνοντας στην άκρη τα υπόλοιπα, δεν θα μπορέσουμε να σχηματίσουμε ολοκληρωμένη άποψη για τον τόπο που ψαρέψαμε για πρώτη φορά.

Αυτή την τακτική ακολουθούσα και εγώ, ενώ πολλές φορές επιστρέφοντας από το ψάρεμα περνάγανε τεχνητά από το μυαλό μου που δεν χρησιμοποίησα, ενώ θα μπορούσαν να είχαν αυξήσει το αποτέλεσμα και να είχα αποκομίσει περισσότερες πληροφορίες από τον τόπο.

Έτσι λοιπόν η σωστή στρατηγική που θα πρέπει να εφαρμόσουμε στο ψάρεμα μας, θα είναι αυτή που θα μας αποφέρει αποτέλεσμα, μέσα από την σωστή επιλογή και χρήση των τεχνητών που θα επιλέξουμε από την αρχή μέχρι το τέλος του ψαρέματος μας.

Για να έχουμε λοιπόν το επιθυμητό αποτέλεσμα, το τεχνητό που θα επιλέξουμε πρέπει να πληροί κάποια χαρακτηριστικά που θα είναι τα σωστά στο μέρος που επιλέξαμε να ψαρέψουμε.

Τεχνητά minnow τύπου floating
Τεχνητά minnow τύπου floating

Αυτά είναι: τύπος τεχνητού, χρώμα, βάθος λειτουργίας τεχνητού και τέλος σωστή ταχύτητα ανάκτησης.

Κάποιοι ακολουθούν μια τακτική, ανάλογα με την έμπνευση τα χαρακτηριστικά η τα σημάδια του τόπου, όπως το να ξεκινήσουν την αναζήτηση των ψαριών από την επιφάνεια προς το βυθό η το αντίστροφο.

Έτσι ανάλογα με την στρατηγική που αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε, αν μετά από μερικές βολές δεν έχουμε κάποιο αποτέλεσμα, το πρώτο πράγμα που αλλάζουμε στο τεχνητό είναι το χρώμα.

Θα δοκιμάσουμε διαφορετικά χρώματα αλλά με τεχνητά ιδίων χαρακτηριστικών.

Όταν αυτό δεν λειτουργεί ακολουθούμε μια τακτική αλλάζοντας μέγεθος τεχνητού, η δοκιμάζουμε ψάχνοντας τα ψάρια σε διαφορετικό βάθος.

Ακόμα και τεχνητά με μεγαλύτερη η μικρότερη ταχύτητα από αυτά που χρησιμοποιούμε, μπορούν να αλλάξουν τα κυνηγετικά ένστικτα του ψαριού.

Τέλος δίνουμε διαφορετικές κινήσεις η συνδυασμό αυτών, μέχρι να βρούμε αυτή που θα δουλέψει.

Για να μπορέσουμε να αναζητήσουμε τα ψάρια σε όλη την στήλη νερού, από τον βυθό μέχρι την επιφάνεια, θα πρέπει να έχουμε στην συλλογή μας κάποια τεχνητά με ανάλογα χαρακτηριστικά.

Popper ιδανικά για να διεγείρουν τα νωχελικά κυνηγιάρικα ψάρια
Popper ιδανικά για να διεγείρουν τα νωχελικά κυνηγιάρικα ψάρια

Floating

 Το χαρακτηριστικό αυτών των τεχνητών θα φανεί όταν σταματήσουμε την ανάκτηση τους. Όσο βύθισμα και αν έχουν κατά την  ανάκτηση όταν σταματήσουμε αυτά θα ανέβουν στην επιφάνεια του νερού.

Στην κατηγορία αυτή θα βρούμε τεχνητά με πολλές και διαφορετικές πλεύσεις, αλλά και διαφορετικό βάθος βυθίσματος, πάντα όμως η δράση τους είναι κάτω και κοντά στην επιφάνεια του νερού.

Με τα τεχνητά αυτά μπορούμε να ψαρέψουμε από μερικά εκατοστά κάτω από την επιφάνεια,  όπως τα τύπου shallow έως και ένα με ενάμιση μέτρο κάτω από αυτή.

Τα τεχνητά τύπου shallow είναι ιδανικά για ψάρεμα σε ρηχά νερά από παραλίες και εκβολές ποταμών.

Κάποια άλλα τεχνητά που ανήκουν και αυτά στην ίδια κατηγορία είναι τα surface και τα popper. Η δράση αυτών των τεχνητών είναι στην επιφάνεια του νερού, δηλαδή δεν βυθίζονται κατά την ανάκτηση τους πραγματοποιώντας πλεύση ακριβώς στην επιφάνεια του νερού.

Surface ιδανικά για ψάρια που κυνηγούν στην επιφάνεια
Surface ιδανικά για ψάρια που κυνηγούν στην επιφάνεια

Suspending

Τα τεχνητά γενικά προσελκύουν με την κίνηση τους, το χρώμα τους, η τις δονήσεις και το κροτάλισμα που παράγουν.

Αυτά τα τεχνητά τυπικά είναι κατασκευασμένα έτσι, ώστε όταν τα ρίξουμε στο νερό και τα σύρουμε, αφού έχουν πιάσει το προβλεπόμενο βάθος όταν σταματήσουμε την ανάκτηση να μείνουν στάσιμα, στο βάθος που βρίσκονται.

Δηλαδή έχουν ουδέτερη πλευστότητα.

Η σχεδίαση και κατασκευή τους, έχει γίνει κυρίως για το ψάρεμα του λαβρακιου.

Θεωρούνται αποτελεσματικότερα για την ικανότητα τους να αιωρούνται σε μικρή απόσταση από μια πιθανή τρύπα η καρτέρι ψαριού, για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο.

Δηλαδή είναι ιδανικά, ώστε να ξεγελάσουν ψάρια που λόγο της διστακτικότητας τους, παραμένουν στην ζώνη τους.

Μια βασική συνθήκη που θα λειτουργήσει υπέρ αυτού του τεχνητού και θα γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικό, είναι όταν το νερό έχει χαμηλή θερμοκρασία.

Όταν πέφτει η θερμοκρασία του νερού, τα ψάρια που είναι ψυχρόαιμα γίνονται ληθαργικά και πέφτει ο μεταβολισμό στους.

Έτσι ενώ περιορίζουν τις μετακινήσεις και το κυνήγι τους, αυτά τα τεχνητά δίνουν μια επιπλέον δυνατότητα στα ψάρια για να επιτεθούν.

Vibration για ψάξιμο από τον βυθό έως την επιφάνεια
Vibration για ψάξιμο από τον βυθό έως την επιφάνεια

 Sinking

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα βυθιζόμενα τεχνητά, δηλαδή αυτά που μετά την βολή μας αν δεν ξεκινήσουμε την ανάκτηση τους θα φτάσουν και θα κάτσουν στον βυθό.

Είναι και εδώ μεγάλη η γκάμα των βυθιζόμενων, καποια από αυτά φερουν γλώσσα. Αυτά μπορεί να έχουν αργή η γρήγορη βύθιση (slow sinking-fast sinking).

Στα βυθιζόμενα ανήκουν και τα τεχνητά τύπου Lipless. Είναι τεχνητά χωρίς γλώσσα, ενώ την πλεύση πρέπει να την δώσουμε εμείς.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα γνωστά σε όλους μας vibration. Ενώ είναι και αυτά lipless δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε για κάποια ιδιαίτερη πλεύση. Αυτό συνήθως έχει δική του πλεύση λόγο της πεπλατυσμένης επιφάνειας του άνω μέρους του κεφαλιού του, η της υδροδυναμικής του σώματος του.

Η συμπεριφορά και η αντίδραση των ψαριών είναι τόσο πολύπλοκη που ποτέ δεν θα μπορέσουμε να την μάθουμε. Αν η ευφυΐα του ψαριού περιορίζετε στην μνήμη του και εφ όσον οι βιολόγοι υποστηρίζουν ότι τα ψάρια έχουν περιορισμένη μνήμη τότε αυτά πως μαθαίνουν και αποφεύγουν τον κίνδυνο στην προκειμένη τα τεχνητά μας.

Πρόσφατα διάβασα ότι μια ερευνήτρια διεξήγαγε μια μελέτη για την μνήμη των ψαριών.

Το πείραμα έγινε σε μια δεξαμενή όπου εφαρμόζονταν μικρές ηλεκτρικές εκκενώσεις. Μετά από είκοσι λεπτά τα ψάρια είχαν μάθει ποιες περιοχές έπρεπε να αποφεύγουν και έτσι στο μέρος που δημιουργούσαν τις εκκενώσεις τα ψάρια σταμάτησαν να πλησιάζουν.

Το εντυπωσιακό του πειράματος τόσο γι αυτούς όσο και για εμένα που το διάβασα ήταν ότι και την επόμενη ημέρα τα ψάρια θυμόντουσαν και απέφευγαν το σημείο των εκκενώσεων.

Έτσι λοιπόν αν λάβουμε σοβαρά υπ όψιν το συγκεκριμένο πείραμα τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα για τον τρόπο που ψαρεύουμε.

Αυτό ίσως μας ενθαρρύνει να κάνουμε πιο συχνές αλλαγές τεχνητών στο ψάρεμα μας να δοκιμάζουμε κάποια εξεζητημένα που ίσως να μην έχουν ξαναδεί αλλά σίγουρα κάποια ρεαλιστικά θα κάνουν την διαφορά.

Γενικά με τεχνητά των παραπάνω χαρακτηριστικών στην συλλογή μας θα είμαστε καλυμμένοι σε οποιαδήποτε ψαρευτική εξόρμηση.

Θα μπορούμε να ψαρέψουμε σε όλα τα βάθη και να στοχεύσουμε στα περισσότερα είδη ψαριών.

Το παρόν άρθρο έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Boat & Fishing in Greece τεύχος Νο 19.

679828_488244167875132_1426845129_o

Advertisements

2 comments

  1. Geia sou parea mou egw twra arxizw to spinning, efxaristw gia tis simvoules sou,San arxarios pou eimai ithela na rwtisw, pws na xexwrisw ta texnita, floating, apta suspending?

  2. Καλή αρχή φίλε μου.
    Στον τύπο του τεχνητού που αναγράφεται ένα τριψήφιο συνήθως νούμερο, στο τέλος του θα έχει το αρχικό του τύπου όπως, sinking (S) floating (F) ενώ για τα suspending θα το αναγράφει ολογράφως.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s