Εικόνα Επιλογή καλαμαριέρας

Η μεγάλη ποικιλία σε χρώματα αυξάνει τις πιθανότητες
Η μεγάλη ποικιλία σε χρώματα αυξάνει τις πιθανότητες

Η επιλογή καλαμαριέρας στο egi είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο τόσο για τους χρωματισμούς όσο και για τα μεγέθη.

Όσοι τα ψαρεύουν χρόνια, δεν μπορούν να δώσουν σαφή απάντηση για την επιλογή της, αφού την μια ημέρα μπορεί να χτυπάνε με τα μανίας σε μια κόκκινου χρώματος και την άλλη ημέρα στον ίδιο τόπο να μην την ακουμπάνε καν και να τρώνε σε πράσινη.

Αν ρωτήσετε δέκα ανθρώπους θα πάρετε δέκα διαφορετικές απαντήσεις, γι αυτό και εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος χρωματισμός που να δουλεύει 100% όλη την περίοδο που κάνουν την εμφάνιση τους στις ακτές μας τα καλαμάρια. Ένας άλλος παράγοντας που καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα τους, είναι το μέγεθος της καλαμαριέρας αλλά και η ταχύτητα βύθισης. 1

Ανάμεσα τους υπάρχουν αργής, μεσαίας και γρήγορης βύθισης, όπου ανάλογα με τον καιρό τα ρεύματα, το βάθος η την ζώνη που τρώνε τα καλαμάρια, θα επιλέξουμε την ανάλογη.

Όπως έχω αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο, οι καλαμαριέρες αναγράφουν στην συσκευασία δευτερόλεπτα βύθισης, δηλαδή από 3 έως 6-7 sec το μέτρο. Αυτές με τα περισσότερα sec είναι αργής βύθισης και αυτές με τα λιγότερα γρήγορης.

Έτσι λοιπόν αν τα καλαμάρια τρώνε στον βυθό, μια καλαμαριέρα γρήγορης βύθισης είναι ιδανικότερη από μια που αργεί να κατέβει. Το ίδιο θα κάνουμε και σε έντονα ρεύματα, ώστε να μπορέσουμε να ψαρέψουμε στο μέρος που έχουμε επιλέξει και όχι να μας την μεταφέρει το ρεύμα μακριά από εκεί που θέλουμε. Οι ιάπωνες έχουν κατατάξει και χρησιμοποιούν τις καλαμαριέρες ανάλογα με το μέγεθος και το βάρος του καλαμαριού. Δηλαδή καλαμαριέρες έως egi size 3 τις δουλεύουν σε καλαμάρια με βάρος έως 500 γραμμάρια ενώ αν τα καλαμάρια είναι μεγαλύτερα βάζουν καλαμαριέρες από 3.5 και πάνω.

Ροζ λευκό και πράσινη δυο αγαπημένα χρώματα
Ροζ λευκό και πράσινη δυο αγαπημένα χρώματα
Ροζ λευκό και πράσινη δυο αγαπημένα χρώματα
Ροζ λευκό και πράσινη δυο αγαπημένα χρώματα

Το ίδιο έχω διαπιστώσει στην πράξη και εγώ. Όσο προχωράμε από τον χειμώνα προς την άνοιξη, τότε δηλαδή που τα καλαμάρια λιγοστεύουν, είναι παρατηρημένο ότι παραμένουν κάποια μεγάλα μεγέθη που είναι τρόπαια για το είδος τους και τρώνε σχεδόν πατωτα. Αυτά τα καλαμάρια τα ψαρεύω και εγώ με μεγάλες καλαμαριέρες.

Ας πάμε τώρα στα χρώματα και να δούμε πόσο σημαντικός παράγοντας είναι στο ψάρεμα τους.Πιστεύω ότι το καλύτερο χρώμα, είναι αυτό που θα δώσει την ευκαιρία στο καλαμάρι να την δει, κατά την πλεύση και τα τινάγματα που κάνουμε στην καλαμαριέρα μας μέσα στο νερό, την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Έτσι λοιπόν αμέσως αμέσως, καταλαβαίνουμε ότι ανάλογα με το επίπεδο φωτεινότητας του περιβάλλοντος νερού, η καλαμαριέρα μας θα πρέπει να κάνει μια αντίθεση, ώστε να είναι εμφανής στο καλαμάρι.

Πάντα πίστευα ότι για να είναι ορατή η καλαμαριέρα, θα πρέπει με τον χρωματισμό της να κάνει αντίθεση, αλλά εδώ έρχονται πάλι οι εφευρέτες της τεχνικής να μας βάλουνε σε σκέψεις και πειραματισμούς.

Κάποιοι ιάπωνες ανάλογα με τον χρωματισμό του περιβάλλοντος της θάλασσας χρησιμοποιούν και ανάλογο χρωματισμό σε καλαμαριέρα.

Αν π.χ το πέτρωμα του βυθού είναι στις αποχρώσεις του κόκκινου, βάζουν κόκκινες ροζ και αποχρώσεις ανάλογου χρώματος, αν έχει πολλά φύκια θα βάλουν πράσινες, ενώ αν έχει πολλά μικροψαρα και τα κυνηγούν θα βάλουν ρεαλιστικά χρώματα στις αποχρώσεις του μπλε.

Επίσης κυριαρχεί άλλη μια άποψη αλλά και δική μου διαπίστωση για τις καλαμαριέρες πράσινου χρώματος. Όταν τα καλαμάρια είναι διστακτικά και ακουμπάνε χωρίς να έχουν διάθεση να αρπάξουν καλά, μια πράσινη καλαμαριέρα μπορεί να κάνει την διαφορά.

Όλοι πλέον γνωρίζουμε την θεωρία ότι το κόκκινο είναι το πρώτο χρώμα που χάνεται στο νερό. Πολλοί όμως έχουμε σαν πρώτη επιλογή αυτό το χρώμα καλαμαριέρας.

Τι προσελκύει πραγματικά το καλαμάρι σε μια καλαμαριέρα είναι ένα ερώτημα που μας απασχολεί όλους. Το χρώμα, η κίνηση, η βύθιση, όλα αυτά μαζί, η κάποια από αυτά, ανάλογα με τον καιρό και τις συνθήκες.

Όπως και να έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, υπάρχουν για να μας κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον και την προσπάθεια.

Φανταστείτε να είχατε μια μόνο καλαμαριέρα και να μην τσίμπαγε τίποτα, μετά από λίγο θα φεύγατε αφού δεν θα υπήρχε κάτι να δοκιμάσετε και να πειραματιστείτε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s