Εικόνα Surface «μάχες στον αφρό»

1Το spinning είναι ίσως το πιο διασκεδαστικό μα και συνάμα το πιο τεχνικό παράκτιο ψάρεμα. Υπάρχουν πολλές και διάφορες κατηγορίες τεχνητών που εφαρμόζουμε σε αυτή την τεχνική μα η πιο διασκεδαστική απ αυτές είναι τα top water.

Είναι τεχνητά που το πεδίο δράση τους είναι η επιφάνεια της θάλασσας. Στο εξωτερικό είναι τόσο δημοφιλές, που πολλοί παράκτιοι ψαρεύουν σχεδόν αποκλειστικά με τέτοια δολώματα.

Είναι η μοναδική κατηγορία, που ο ψαράς θα δει όλη την εξέλιξη της επίθεσης και σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ θεαματική, με τα σάλτα που κάνει το ψάρι έξω από το νερό.

Ένας τύπος από την κατηγορία αυτών των τεχνητών που ανήκουν και θα παρουσιάσω, είναι τα τύπου surface η walking the dog όπως συνήθως τα λένε και στο εξωτερικό.

Τα surface μοιάζουν με τα γνωστά σε όλους μας minnow είναι πάντα floating και δεν έχουν γλώσσα.

όπως βλέπετε ο σχεδιασμός των surface δεν έχει πλέον όρια.

Τα περισσότερα από αυτά έχουν φαρδύ κεφάλι, ενώ όσο πλησιάζουν προς την ουρά λεπταίνουν. Αν και κάποιες εταιρείες έχουν παίξει πολύ με τον σχεδιασμό και έχουν βγάλει τέτοια τεχνητά με εντελώς αντίθετο σχεδιασμό από αυτόν που ξέραμε οι παλαιότεροι. Αυτό το σχήμα αλλά και το βάρος που έχουν στο πίσω μέρος, τα βοηθά όπως θα διαβάσετε παρακάτω, να πετυχαίνουν την κατάλληλη πλεύση που προορίζει ο κατασκευαστής. Το κρικάκι σύνδεσης βρίσκετε στο κάτω μέρος του τεχνητού, δηλαδή λίγο κάτω από την μύτη που κάνει το τεχνητό. Untitled-1

Πλεύσεις

 Το κύριο χαρακτηριστικό για να δελεάσουμε τα ψάρια, με αυτού του τύπου τα τεχνητά είναι η πλεύση τους. Έτσι λοιπόν για να αποδώσουν θα πρέπει να μάθουμε να τα δουλεύουμε σωστά.

Τα surface απαιτούν αδιάκοπη ανάκτηση γι αυτό μεγάλος σύμμαχος για την σωστή πλεύση τους είναι το καλάμι.

Πριν προχωρήσω στις πλεύσεις θα πρέπει να αναφέρω ότι για να τα δουλέψουμε σωστά και χωρίς να κουραστούμε ιδιαίτερα, το καλάμι μας θα πρέπει να είναι νευρικό και με γρήγορη επαναφορά. Καλάμια με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι τα extra fast η και fast.

20141208_192055

Walk the dog   

Όπως ανέφερα και πιο πάνω η δράση των surface είναι η επιφάνεια του νερού και η πιο διαδεδομένη πλεύση τους είναι η walk the dog.  Walking the dog

Η πλεύση αυτή επιτυνχάνεται με την μύτη του καλαμιού χαμηλά, σχεδόν κοντά στη επιφάνεια της θάλασσας κάνοντας με τον καρπό μας μικρά και κοφτά κτυπήματα του καλαμιού.

Με αυτό τον τρόπο κάνει το τεχνητό μας συνεχόμενες πλάγιες κινήσεις δεξιά και αριστερά, προσδίδοντας ένα ψαράκι τραυματισμένο και πανικόβλητο.

Ανάλογα με το χτύπημα που θα κάνουμε με τον καρπό στο καλάμι μας, οι πλάγιες κινήσεις του τεχνητού μπορεί να είναι άλλοτε κλειστές και άλλοτε ανοιχτές.

Η επιλογή της κίνησης που θα δώσουμε εξαρτάται από την ταχύτητα του χτυπήματος και το άνοιγμα του καλαμιού κατά το χτύπημα. Μικρά και γρήγορα χτυπήματα, μικρές και κλειστές κινήσεις του τεχνητού, μεγάλα και αργά χτυπήματα ανοιχτές και πιο αργές κινήσεις του τεχνητού.

Πριν κλείσω με αυτή την πλεύση, θέλω να αναφέρω ότι καλύτερη εφαρμογή της wolk the dog θα έχουμε με ήρεμη θάλασσα και χωρίς κυματισμό. 

πολλές φορές η μάχη με το γοφαρι είναι τόσο σκληρή και εντυπωσιακή που βγάζουμε το ψάρι οριακά πιασμένο με τις σαλαγγες και με εμφανή τα σημάδια της πάλης για να ελευθερωθεί

Σαν skipping lure

Κάποια surface έχουν πολύ καλό ζύγισμα. Εννοώ ότι αν μετά τη βολή, κάνεις ανάκτηση χωρίς να τους δώσεις κάποια πλεύση, αυτά έρχονται ευθεία, χωρίς να γέρνουν να βουτάνε στο νερό η να έρχονται στραβά.

Αυτά λοιπόν τα surface μπορούμε να τα δουλέψουμε και με πλεύση όπως ακριβώς φέρνουμε και τα skipping lure.

Αφού κάνουμε την βολή θα κρατήσουμε κατακόρυφα όρθιο το καλάμι και θα κάνουμε γρήγορη και συνεχόμενη ανάκτηση, ενώ κατά διαστήματα μπορούμε να κάνουμε κάποια jerks.

Αυτή την πλεύση και ανάκτηση μπορούμε να την κάνουμε σε θάλασσα ήρεμη η και με ελαφρύ κυματισμό.

Όταν είναι ήρεμη η θάλασσα το καλάμι μας μπορούμε να το έχουμε κατεβασμένο σε πλάγια οριζόντια θέση η και κοντά στην επιφάνεια του νερού, ενώ αν έχουμε κυματισμό το καλάμι μας θα πρέπει να είναι όρθιο.

Τα τεχνητά τύπου surface διαφέρουν από εταιρεία
σε εταιρεία, γι αυτό θα πρέπει να δοκιμάσουμε και να δούμε σε ποια θέση πρέπει να είναι το καλάμι μας για να πετύχουμε αυτή την πλεύση.

Υβρίδια «surface η popper?»

Εκτός από τα κανονικά surface με τα χαρακτηριστικά που ανέφερα παραπάνω κυκλοφορούν στην αγορά και κάποια υβρίδια.

Είναι τεχνητά που έχουν χαρακτηριστικά από τα surface αλλά και από τα popper.

Τα υβρίδια αυτά έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των surface αλλά διαθέτουν και μια πεπλατυσμένη εσοχή στο εμπρός και κάτω μέρος. Έτσι όταν τους κάνουμε ανάκτηση, πετούν πίδακα νερού όπως ακριβώς και τα popper, αλλά συνάμα κάνουν και την κανονική πλάγια πλεύση που έχει ένα τεχνητό surface.etc

Άλλη μια πλεύση που μπορούμε να δώσουμε σε αυτά τα τεχνητά, είναι αυτή όπως ακριβώς φέρνουμε και τα popper. Δηλαδή συνεχόμενη ανάκτηση, με μικρά η μεγάλα χτυπήματα η ακόμα και με συνεχόμενα χτυπήματα.

Πολύ καλή πλεύση έχουνε και με συνεχόμενη ανάκτηση σε συνθήκες κυματισμού με όρθιο το καλάμι.

υβρίδια…για κάποιους είναι popper ενώ για άλλους surface

Πότε που και τι  

Όπως είπαμε η δράση τους είναι η επιφάνεια του νερού. Έτσι λοιπόν θα τα προτιμήσουμε μεγάλα τεχνητά του είδους σε πολύ βαθιά νερά και κάβους για μεγάλες λίτσες, κυνηγούς και τονοειδή όλες τις ώρες της ημέρας. Από το ξημέρωμα μέχρι να βραδιάσει.

Το ψάρεμα σε αυτά τα μέρη μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό και να μας δώσει μάχες ανεπανάληπτες που πραγματικά θα ευχαριστηθούμε.

Σε λιγότερο βαθιά νερά, όπως μέσα σε λιμάνια η έξω από αυτά, ακόμα και σε κάβους με μέτριο βάθος μπορούμε να αναμετρηθούμε με γοφάρια, μεγάλα λαβράκια η λίτσες μεσαίου μεγέθους, χωρίς φυσικά να αποκλείουμε και κάποιες αναπάντεχες συναντήσεις με αρκετά μεγάλα ψάρια.

Σε μικρά και ρηχά λιμάνια βραδινές κυρίως ώρες, με μικρά surface θα μπορέσουμε να ξεγελάσουμε κάποια λαβράκια, αλλά η απόλυτη εφαρμογή τους είναι οι εκβολές ποταμών και οι μικτές παραλίες.

Τόσο τις βραδινές αλλά και όλη την διάρκεια της ημέρας μπορούμε να ψαρέψουμε σε αυτά τα μέρη με ιδανικότερες συνθήκες ελαφρού κυματισμού.

τεχνητό skipping

    Skipping Lure 

Εφ όσον έκανα αναφορά για την πλεύση αυτών των τεχνητών και επειδή στην Ελλάδα δεν είναι και πολύ διαδεδομένα, θεωρώ ότι είναι μια καλή ευκαιρία να τα δούμε και να τα γνωρίσουμε.

Τα τεχνητά skipping ανήκουν και αυτά στην κατηγορία των top water. Σχεδιαστικά μοιάζουν σαν μεγάλα συμπαγή κουτάλια.

Λόγο βάρους, με αυτό το τεχνητό έχουμε το πλεονέκτημα να πετύχουμε μεγάλη απόσταση κατά την βολή.

Έτσι πολλές φορές όταν τα ψάρια κυνηγούν σε απόσταση που δεν μπορούμε να στείλουμε τα τεχνητά μας, με αυτό τις περισσότερες φορές θα τα καταφέρουμε.

Όπως όλα τα top water είναι πισοβαρο ενώ λόγο βάρους είναι βυθιζόμενο.

Στο πίσω μέρος για την σύλληψη του ψαριού κάποια φέρουν αγκίστρι η σαλαγγια.

Ο τρόπος που θα τα δουλέψουμε είναι πολύ εύκολος και απλός.

Αφού κάνουμε την βολή μας θα φέρουμε σε παράλληλη θέση με την θάλασσα το καλάμι μας και θα αρχίσουμε να κάνουμε γρήγορη ανάκτηση ώστε αυτό να γλιστρά επάνω στην επιφάνεια του νερού.

Αυτός είναι και ο λόγος που εμείς που ασχολούμαστε με το spinning το λέμε και σαπουνακι.

Μπορούμε πότε πότε να κάνουμε ελαφρά τραβήγματα με το καλάμι ώστε αυτό να κάνει μικρά πηδηματάκια επάνω στην επιφάνεια και να γίνεται πιο δελεαστικό.

Τα ψάρια που στοχεύουμε με αυτό το τεχνητό είναι κυνηγοί, λίτσες, γοφάρια και διάφορα τονοειδή που κυνηγούν στην επιφάνεια.

Το παρόν άρθρο έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Boat & Fishing in Greece τεύχος Νο 21. 679828_488244167875132_1426845129_o

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s