Εικόνα Γοφάρι. Δυνατός μαχητής άξιος αντίπαλος.

Γοφάρι, στο άκουσμα του όσοι το έχουν ψαρέψει αναπολούν ωραίες μάχες και συγκινήσεις, ενώ όσοι δεν έχουν αναμετρηθεί με αυτό, αποτελεί όνειρο μα συνάμα και ελπίδα για την αναζήτηση τους.

Αναφορές πολλές για αυτό το ψάρι, άξιος αντίπαλος μαχητικός, δεν θα το βάλει κάτω όσο και να προσπαθήσουμε να το κουράσουμε. Ακόμα και μπροστά μας, είναι πολλές φορές δυνατόν να χάσουμε την μάχη με το ψάρι αυτό. Θα μας έχει δώσει όμως συγκίνηση, εμπειρία αλλά και ένα καλό μάθημα για τα επόμενα ψαρέματα μας.Untitled-1

Το γοφάρι ζει και κυκλοφορεί στα νερά μας σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου, η καλύτερη όμως περίοδος σε πολλές περιοχές της χώρας μας, είναι από την άνοιξη έως και το φθινόπωρο. Σίγουρα πολλοί από εμάς έχουμε πέσει επάνω σε γοφάρια και τους χειμερινούς μήνες. Αυτό είναι δυνατόν να συμβεί, αλλά να ξέρεται ότι δεν θα κάτσουν πολλές μέρες εκεί. Τους χειμερινούς μήνες, μπορεί να τα πετυχουμε τυχαία για κάποιες ημέρες κατά την μετακίνηση τους σε νοτιότερες περιοχές, οπού θα σταματήσουν για να φάνε. Αν τα πετυχουμε τότε, θα είμαστε τυχεροί και θα ζήσουμε πραγματικά κινηματογραφικές μάχες.

Γοφάρια πιασμένα με minnow.
Γοφάρια πιασμένα με minnow.

Το γοφάρι κινείται και μετακινείται μαζικά σε μεγάλα κοπάδια, συνήθως ιδίου μεγέθους. Τα μεγάλα μεγέθη μπορεί να κινούνται σε μικρότερα κοπάδια τριών τεσσάρων ατόμων, ενώ όσο μεγαλώνουν σε μέγεθος μπορεί να κυκλοφορούν και σε ένα η δυο άτομα.

Διατροφικές συνήθειες

Όπως ανέφερα και παραπάνω, τα γοφάρια κυνηγούν κοπαδιαστά, γι αυτό λοιπόν τα κοπάδια μικρών ψαριών, αποτελούν στόχο για να μπορέσουν να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες. Κοπάδια σαρδέλας, γαύρου και κεφαλοπουλων, είναι στην κορυφή της προτίμησης τους. Κυριολεκτικά τα γοφάρια κυκλώνουν αυτά τα κοπάδια και με επανωτές επιθέσεις, αποδεκατίζουν με λύσσα τα θηράματα τους. Χτυπούν με τόση μανία το κοπάδι, που πραγματικά όταν βρέθηκα σε μια τέτοια μάχη, μετά στο νερό έβλεπα να αιωρούνται λέπια και πολλά τεμαχισμένα σαρδελακια.

Γοφάρια πιασμένα με minnow.

Οι ώρες που αναζητά την τροφή του δεν είναι ποτέ σταθερές. Μπορεί να φάει όλες τις ώρες της ημέρας αλλά και της νύχτας. Έτσι λοιπόν, είναι δύσκολο να πω με σιγουριά πότε να τα ψαρέψετε, απλώς θα αναφέρω ανά εποχή ποιες ώρες ήταν καλές, συμφώνα με δικες μου επιτυχίες αλλά και φίλων. Τους χειμερινούς μήνες, αποδοτικότερες είναι οι μεσημεριανές ώρες, την άνοιξη το σούρουπο και το ξημέρωμα, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες οι αργά το βράδυ.

Γοφάρια πιασμένα με minnow.
Γοφάρια πιασμένα με minnow.

Εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός που θα τα ψαρέψουμε, είναι καθαρά προσωπική επιλογή του καθενός και εξαρτάται από την εμπειρία και την γνώση που έχουμε. Θα προσπαθήσω όμως να βοηθήσω και εγώ με την δική μου εμπειρία για το ψάρεμα τους, ώστε να έχετε επιτυχημένα αποτελέσματα με όσο το δυνατόν λιγότερα χασίματα ψαριών.

Ο τρόπος που χτυπάει το τεχνητό μας το γοφάρι, είναι σχεδόν πάντα ίδιος. Δηλαδή ακολουθεί το τεχνητό και το χτυπάει από πίσω η από κάτω, ενώ αμέσως μόλις καταλάβει ότι έχει παγιδευτεί, κάνει σάλτα έξω από το νερό τινάζοντας το κεφάλι του δεξιά και αριστερά για να απαλλαχτεί από το τεχνητό.

Φέτος μου δόθηκε η ευκαιρία να πειραματιστώ πολύ με αυτά τα ψάρια, αφού τα βρήκα και τα ψάρεψα αρκετές φορές. Έπιασα αρκετά αλλά παράλληλα είχα και πάρα πολλές απώλειες. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά, είναι ότι καμία από όλες αυτές τις απώλειες δεν με πείραξε για ένα και μοναδικό λόγο. Σε κάθε απώλεια είχα και κάτι να μάθω, τόσο για το καλάμι και τον μηχανισμό μου, όσο και για τα τεχνητά που δοκίμαζα σε κάθε βολή.

Υπήρξε μάλιστα ημέρα που σε κάθε βολή είχα επάνω ψάρι, άσχετα αν το αποτέλεσμα ήταν θετικό η αρνητικό. Οπότε όπως καταλαβαίνεται ήταν μια καλή ευκαιρία να μάθω πολλά γι αυτά τα ψάρια.

Μεγάλα γοφάρια με τεχνητά Surface.
Μεγάλα γοφάρια με τεχνητά Surface.

Καλάμι

Όταν το γοφάρι πιαστεί, αντιδρά σχεδόν πάντα με τον τρόπο που ανέφερα παραπάνω. Χτυπώντας το κεφάλι του δεξιά και αριστερά στο σημείο η στα σημεία που έχει εισχωρήσει η σαλαγκιά, οι πληγές μεγαλώνουν και όταν χάσουμε την επαφή, σχεδόν πάντα το ψάρι απαλλάσσετε από το τεχνητό.

Ο μοναδικός τρόπος να μην χάσουμε την επαφή μας, είναι να μην του κάνουμε το χατίρι καμία στιγμή. Εννοώ δηλαδή ότι δεν πρέπει να έχουμε λυτά φρένα και το καλάμι μας να έχει αρκετή αποθεματική δύναμη, ώστε να το ζορίσουμε και να το φέρουμε σε εμάς.

Όσα ψάρια έπιασα και προσπάθησα να τα φέρω ήρεμα και με χαλαρά φρένα ώστε να τα κουράσω, σχεδόν όλα κατάφεραν να πετάξουν το τεχνητό από πάνω τους.

Ένα καλάμι extra fast με lure cast 7-35 η 10-40 θεωρώ ότι είναι αποτελεσματικότερο από οποιοδήποτε άλλο. Θεωρώ ότι ένα καλάμι που έχει την δύναμη να φέρει το ψάρι γρήγορα έξω, είναι καταλληλότερο από κάποιο με άλλο, lure cast και action το οποίο θα δώσει τον χρόνο και πολλές ευκαιρίες στο ψάρι να απελευθερωθεί.

Έτσι λοιπόν με το κατάλληλο καλάμι, αυτό που έχουμε να κάνουμε μόλις πιαστεί το ψάρι, είναι να το κοντράρουμε και να το βγάλουμε έξω από το νερό γρήγορα. Θα μου πείτε κι αν δεν έχει πιαστεί καλά δεν θα το χάσουμε? Το μόνο σίγουρο αν το γοφάρι δεν είναι πιασμένο καλά, θα είναι να χαθεί. Αν το γοφάρι δεν έχει πιαστεί καλά είναι σίγουρα χαμένο, αν όμως είναι καλά πιασμένο και δεν του δώσουμε την ευκαιρία να μεγαλώσει τις πληγές από τις σαλαγκές το αποτέλεσμα θα είναι θετικό.

Άλλος ένας λόγος που θέλουμε τα παραπάνω χαρακτηριστικά από το καλάμι μας, είναι τα τεχνητά που χρησιμοποιούμε, όπως τα surface η τα μεγάλα minnow που εκτός από την σωστή πλεύση που θα τους δώσει το καλάμι, θα πρέπει και να τα στείλει σε αποστάσεις που δεν μπορούν καλάμια με άλλα χαρακτηριστικά.

Μηχανισμός

Για τον μηχανισμό, κάποια χαρακτηριστικά του είναι απαραίτητα για να ταιριάξει και να ζυγίσει σωστά με το καλάμι μας. Αυτός θα πρέπει να είναι αναγραφόμενου μεγέθους 3000. Θα πρέπει δηλαδή να έχει χωρητικότητα νήματος τουλάχιστον διακόσια μέτρα PE 1,5.

Η ταχύτητα του είναι υψηλής σημασίας ώστε να μπορεί  να δουλέψει σωστά τα τεχνητά που θεωρούνται αποτελεσματικότερα, έτσι θα πρέπει να έχει Gear Ratio από 5,6:1 και πάνω. Δηλαδή θα πρέπει ο μηχανισμός να είναι γρήγορος.

Άλλο ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του, που πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία είναι τα φρένα του. Η μάχες με τα μεγάλα γοφάρια είναι τόσο δυνατές και έντονες που θα πρέπει ο μηχανισμός μας να μην δίνει ατελείωτα φρένα στο ψάρι παρά μόνο λίγα, αυτά δηλαδή που είναι απαραίτητα για να αποσβένει τα μεγάλα και απότομα κεφάλια του.

Τεχνητά

Πριν αναφέρω τα αποτελεσματικότερα τεχνητά που θα δουλέψουμε, θέλω να τονίσω τα αγαπημένα χρώματα του γοφαριού. Αυτά είναι με προτεραιότητα, το λευκό σε όλους τους τύπους τεχνητών και μετά τα ρεαλιστικά στις αποχρώσεις του ασημί.

Μπορεί να φαίνονται διαφορετικά είναι όμως και τα δυο τεχνητά Skipping.
Μπορεί να φαίνονται διαφορετικά είναι όμως και τα δυο τεχνητά Skipping.

Πολλοί φίλοι ψαρεύουν τα γοφάρια μόνο με top water τεχνητά όπως τα surface τα popper αλλά και με υβρίδια, ενώ υποστηρίζουν ότι είναι πιο αποτελεσματικά από τα minnow.

Από προσωπική εμπειρία θέλω να αναφέρω ότι έτυχε μέρα που δεν έτρωγαν σε top water παρά μόνο σε minnow. Τα ψάρια ήταν εκεί ρίχναμε surface τεχνητά ακλουθούσαν αλλά δεν έκαναν επίθεση. Όταν αλλάξαμε και βάλαμε minnow άρχισαν να χτυπανε σαν τρελά. Αυτό το αναφέρω για σας προϊδεάσω ώστε να τα δοκιμάσετε στην περίπτωση που δεν τρώνε τα ψάρια.

Μεγάλα κουτάλια με φτερά στην σαλαγκιά εξίσου αποδοτικά και σίγουρα θα μας χρειαστούν κάποια στιγμή.
Μεγάλα κουτάλια με φτερά στην σαλαγκιά εξίσου αποδοτικά και σίγουρα θα μας χρειαστούν κάποια στιγμή.

Πολλά ψάρια έχουν βγει και με μεγάλα κουτάλια, ειδικά με αυτά που η σαλαγκιά στο πίσω μέρος της έχει φτερά.

Όποιο τύπο τεχνητού και να επιλέξετε, θα πρέπει να προτιμήσετε μεγάλα μεγέθη από 17cm έως 20cm ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο να μας καταπιούν τα ψάρια το τεχνητό και να μας κόψει.

Κάποια τεχνητά που δεν είναι πολύ γνωστά αλλά δουλεύουν πολύ καλά στα γοφάρια είναι τα skipping lure. Λόγο του βάρους τους, μπορούν να πιάσουν μεγάλη απόσταση στην βολή μας, ενώ για την πλεύση τους δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη τεχνική παρά μόνο να τα ρίχνουμε και να τα μαζεύουμε γρήγορα. Το μάζεμα γίνεται με όρθιο το καλάμι ενώ κατά διαστήματα μπορούμε να κάνουμε μικρά jerking.

Surface Popper Skipping τα τεχνητά που θα δουλέψουν στα γοφάρια.
Surface Popper Skipping τα τεχνητά που θα δουλέψουν στα γοφάρια.

 Tips

Τα γοφάρια έχουν πολύ κοφτερά δόντια που μπορούν να κόψουν ακόμα και πολύ χοντρή πετονιά. Για να μειώσουμε σε μεγάλο ποσοστό αυτά τα χασίματα, προτιμότερο είναι να βάλουμε ένα μικρό παράμαλλο από σύρμα περίπου 10cm μπροστά από το τεχνητό. Έτσι εάν το ψάρι είναι μεγάλο η επιτεθεί στο κεφάλι του τεχνητού, δεν θα μπορέσει να μας το κόψει.

Εάν τα ψάρια δεν έχουν όρεξη να φάνε θα δοκιμάσουμε πρώτα με surface και popper δηλαδή με θορυβώδη τεχνητά για να τα ερεθίσουμε και μετά θα προσπαθήσουμε με minnow. Είναι μια τεχνική που δοκιμάσαμε και έκανε τα ψάρια να επιτεθούν.

Τα μεγάλα γοφάρια κινούνται περιμετρικά από το κοπάδι των μικρότερων. Δοκιμάστε με βαριά τεχνητά όπως τα skipping lure που ανέφερα, να φτάσετε πίσω από εκεί που ξεκινάμε να τρώνε τα μικρότερα. Πολλές φορές τα τρόπαια είναι εκεί πίσω.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s