Εικόνα Wading Sea Spinning «ψάρεμα από μέσα»

20150517_192729

Το παρόν άρθρο αποτελεί την βάση για την εισαγωγή σε αυτό τον τρόπο spinning. Είναι ένα ψάρεμα χωρίς όρια αρκετά δυναμικό και όποιος το δοκιμάσει και το κάνει σωστά δύσκολα θα το εγκαταλείψει. Το wading είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο με πολλά μυστικά και αρκετές τεχνικές δυσκολίες. Έτσι σε μια σειρά άρθρων που θα ακολουθήσουν θα προσπαθήσω να σας το παρουσιάσω ώστε να μπορέσετε να το κάνετε σωστά και εύκολα. Ένα βασικό και απαραίτητο μέρος του εξοπλισμού όπου έχει πάρει το όνομα της αυτή η τεχνική είναι τα γνωστά σε όλους μας waders. 20151227_153836

Αυτή η φόρμα όπως μπορούμε να την ονομάσουμε μας επιτρέπει να ψαρέψουμε μέσα στο νερό η αλλιώς μέσα από το νερό, τόσο σε εκβολές ποταμών όπου συνωστίζονται πολλά από τα είδη των ψαριών που μας ενδιαφέρουν, όσο και σε ρηχές παραλίες που μας δυσκολεύουν να τις ψαρέψουμε απ έξω. Πριν γνωρίσουμε το wading σαν τεχνική και τα waders όπου θα δούμε τον τρόπο και τους τόπους που μπορούμε να ψαρέψουμε, θα πρέπει να αναφέρω πρωτίστως τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η τεχνική.

Το ψάρεμα με waders είναι από τα κύρια μέρη του εξοπλισμού αυτών που κάνουν fly fishing και spinning σε γλυκά νερά, όπως λίμνες και κυρίως ποτάμια. Αν και το fly fishing δεν μπορεί να θεωρηθεί ως extreme sport η αλλιώς ως επικίνδυνο χόμπι η ασχολία, παρ όλα αυτά στο εξωτερικό όπου και είναι πολύ διαδεδομένος αυτός ο τρόπος ψαρέματος, χάνονται κάθε χρόνο πολλές ζωές. Αυτό το αναφέρω ωμα ώστε να τονίσω την υψηλή επικινδυνότητα της τεχνικής. 

Εάν δεν πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα και προφυλάξεις, υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα σε ένα παραπάτημα με πτώση, να περάσει νερό μέσα στα waders και να μας κρατήσουν μέσα, κινδυνεύοντας ακόμα και την ζωή μας.

Στην καλύτερη βέβαια, αν είναι χειμώνας και δεν έχουμε εφεδρικά ρούχα, θα αναγκαστούμε να σταματήσουμε και να επιστρέψουμε όσα χιλιόμετρα κι αν κάναμε, για να βρεθούμε στο μέρος που επιλέξαμε να ψαρέψουμε.

Κίνδυνοι                                                                                                                                

Κάποιες από τις παγίδες πουptosi 2 θα συναντήσουμε σε αυτό το ψάρεμα, είναι η απότομη εναλλαγή του βυθού, όπως μια μεγάλη ρίβα που θα κάνει ο βυθός σε κάποιο σημείο του και από το ένα π.χ μέτρο, ο βυθός θα βαθαίνει παραπάνω, τόσο, που σε ένα μόλις βήμα μας, να μην μπορούμε να πατώσουμε.

Αυτή η συνθήκη, η αλλιώς παγίδα, θα έλεγα είναι από τις πιο επικίνδυνες και αρκετά συχνή τόσο σε εκβολές ποταμών όσο και σε παραλίες. Αυτές οι απότομες εναλλαγές του βάθους δημιουργούνται στις εκβολές από την μετατόπιση της μάζας χώματος και άμμου από την δυνατή ροη του νερού που έχει κατεβάσει το ποτάμι. Το ίδιο μπορεί να γίνει και στις ρηχές παραλίες, εκεί δηλαδή που σκάει το πρώτο κύμα σε μέρη όπου συνήθως έχει δυνατούς καιρούς το σκάψιμο το πρώτου κύματος δημιουργεί τέτοιες απότομες και επικίνδυνες ρίβες.

Για να μπορέσουμε να προβλέψουμε αλλά και να προφυλαχτούμε batton 1από μια τέτοια κατάσταση, εάν κρίνουμε η γνωρίζουμε ότι ο βυθός κρύβει τέτοιες παγίδες, ένα βασικό εξάρτημα που έχουν και στο εξωτερικό είναι ένα μπατον πεζοπορίας όπου μπορούμε όπως ακριβώς και οι άνθρωποι που στερούνται την όραση τους, να ψηλαφίσουμε βυθίζοντας το μπροστά μας, ώστε να αναγνωρίσουμε μια ενδεχόμενη εναλλαγή του βάθους.

batton 2

Όσο καθαρό και αν είναι το νερό, πράγμα φυσικά σπάνιο στις εκβολές, δεν μπορούμε να δούμε κάποιες λούμπες που ενδεχομένως έχουν σχηματιστεί από τις δίνες και την ορμητικότητα του νερού, που είναι και αυτές εξίσου επικίνδυνες.

Άλλη επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να συναντήσουμε σε εκβολές είναι ο βαλτώδης βυθός. Κάπου το βαλτώδες υλικό μπορεί να είναι λίγο και να μας δυσκολεύει μόνο στο περπάτημα, ενώ κάπου αλλού, μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνα, που θα μπορούσε να κινδυνέψει και πάλι η ζωή μας. Γι αυτό λοιπόν, πάντα θα φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας το «μαγικό ραβδί» που θα σώσει από κάποια ενδεχόμενη δυσκολία, τόσο εμάς όσο το ψάρεμα και τον εξοπλισμό μας.

Ποτέ δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι μάθαμε τα μονοπάτια και το υποθαλάσσιο περιβάλλον μιας εκβολής και ότι γνωρίζουμε τις παγίδες της και τους κινδύνους επειδή την ψαρέψαμε δυο η τρεις φορές. Αν βρέξει η προηγηθεί μια δυνατή θαλασσοταραχή η εκβολή που ξέραμε έχει αλλάξει, τόσο που θα είναι σα να πηγαίνουμε για πρώτη φορά.

dangerous 2Μια άλλη επικίνδυνη κατάσταση τόσο για εμάς, όσο και για τον εξοπλισμό μας, είναι κάποιοι κορμοί και κλαδιά που έχουν παρασυρθεί και υπάρχουν σίγουρα στις εκβολές. Πολλά από αυτά είναι κάτω από την επιφάνεια μισοθαμενα και δεν εξέχουν στην επιφάνεια, ώστε να είναι ορατά. Έτσι μπορεί πολύ εύκολα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, η μη διαύγειας του νερού, να σκοντάψουμε σε αυτές τις φυσικές παγίδες, με τα δυσάρεστα επακόλουθα.

Κλαδιά και καλώδια αποτελούν παγίδα
Κλαδιά και καλώδια αποτελούν παγίδα

Φυσικά μην φανταστούμε ότι το ψάρεμα σε κάποια παραλία δεν έχει εξίσου επικίνδυνες παγίδες, που θα μπορούσαν να μας δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Ακόμα και σε μια παραλία που δεν την γνωρίζουμε, μια απότομη εναλλαγή του βάθος θα δημιουργούσε μια επικίνδυνη κατάσταση τόσο σε εμάς, όσο και στον εξοπλισμό μας.

Ακόμα και αν η θάλασσα είναι ήρεμη «λάδι» όπως συνηθίζουμε να λέμε, τα απόνερα ενός πλεούμενου μικρού η μεγάλου, που πέρασε από την ακτογραμμή θα φέρουν μετά από αρκετή ώρα το φούσκωμα της θάλασσας και αν δεν έχουμε κρατήσει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, το πιθανότερο είναι να περάσει νερό μέσα από το wader.

ptosi 1

Άλλες παγίδες που μπορεί να συναντήσουμε σε μια παραλία είναι, κάποιος βράχος η πέτρα που να μην είναι ορατά. Έτσι μπορεί να σκοντάψουμε επάνω τους και να βρεθούμε στο νερό. Ακόμα και μια πέτρα που έχει επάνω της φύκια η γλίτσα, μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη.

Ακόμα και οι πίνες τα γνωστά σε όλους μας μεγάλα όστρακα είναι αρκετά επικίνδυνα γιατί μπορεί να σκοντάψουμε η ακόμα και να σκίσουμε την φόρμα μας.    dangerous 3

Τα βήματα μας μέσα στο νερό πρέπει να είναι μικρά και πριν το πόδι πατήσει σταθερά, να έχει ψηλαφίσει να έχει ερευνήσει και να έχει αναγνωρίσει την σταθερότητα και την ασφάλεια του επόμενου βήματος μας.

Έτσι λοιπόν για να διασφαλίσουμε την επιστροφή μας στα αγαπημένα μας πρόσωπα, και να εξασφαλίσουμε 100% την ασφάλεια τόσο την δική μας όσο και του εξοπλισμού μας θα πρέπει να φέρουμε τρία βασικά και απαραίτητα εξαρτήματα γι αυτή την τεχνική ψαρέματος. Αυτά είναι οπωσδήποτε ένα γιλέκο, που θα είναι και σωσίβιο, ένα ραβδί (μπατόν) που θα μας εξασφαλίζει την σιγουριά του επόμενου βήματος μας και μια ελαστική ζώνη σαν αυτή που φοράνε στο ψαροτουφεκο, που θα εμποδίσει να μπει νερό σε μια απλή πτώση μας στο νερό.

20151219_154356

Διάφορα παρελκόμενα που θα χρειαστούμε.

Εάν το ψάρεμα απ έξω είναι σχεδόν απλή υπόθεση, το ψάρεμα μέσα από το νερό δεν είναι έτσι. Μπορεί το ξαγκίστρωμα του ψαριού να είναι σχετικά εύκολο απ έξω, μέσα στο νερό όμως πρέπει να ακολουθηθεί μια σειρά διαδικασιών, ώστε και το ψάρι να μην χάσουμε, αλλά και εμείς να μην τραυματιστούμε.

Έτσι λοιπόν εφαρμόζοντας αυτή την τεχνική άρχισαν να μας δημιουργούνται διάφορες ανάγκες και προβλήματα που έπρεπε να λύσουμε για να κάνουμε πιο εύκολο και ασφαλές το ψάρεμα μας. Καταρχήν θα χρειαστούμε κάποια πράγματα που θα μας διευκολύνουν και το κυριότερο, θα πρέπει να τα έχουμε επάνω μας για εύκολη και άμεση χρήση. Φυσικά κάποια από αυτά θα τα δανειστούμε και πάλι από την τεχνική των γλυκών νερών, το fly fishing.  

Αδιάβροχο. 41060_thumb

Πρώτα απ όλα για να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουμε στεγνοί σε όλο μας το σώμα, θα πρέπει να φοράμε ένα ελαφρύ αδιάβροχο. Τα χέρια μας και κυρίως οι αγκώνες μας, αν ξεχαστούμε και μπούμε λίγο παραπάνω μέσα στο νερό, η αν έρθει κάποιο απονερο από κάποιο πλεούμενο θα είναι τα πρώτα που θα βραχούν. Έτσι φορώντας το αδιάβροχο, θα προστατέψουμε τα χέρια μας και θα τα κρατήσουμε στεγνά σε μια τέτοια κατάσταση.

Να προτιμήσετε κάποιο με σφιχτό λάστιχο στο τελείωμα του μανικιού και με κουκούλα ώστε να έχετε 100% το κεφάλι σας ήσυχο από το νερό.

Αδιάβροχη θήκη κινητού. thiki 1thiki 2

Σίγουρα έχει γίνει απαραίτητο σε όλους μας και δεν το αποχωριζόμαστε ποτέ. Γι αυτό για να το σώσουμε, θα πρέπει να προμηθευτούμε μια ειδική αδιάβροχη θήκη που θα το προστατέψει.

 

Γάντζος η απόχη.

Εάν πιάσουμε κάποιο ψάρι και το φέρουμε κοντά μας, σίγουρα δεν μπορούμε να το πιάσουμε μέσα στο νερό με τα χέρια μας. Γι αυτό ένας γάντζος, η μια ειδική απόχη, θα μας βοηθήσουν να το σιγουρέψουμε. Και τα δυο θα πρέπει να έχουν κοντή λαβή και να είναι ιδικά γι αυτό το ψάρεμα. Στο εμπόριο θα βρούμε αρκετές προτάσεις, αλλά αν πιάνουν τα χέρια μας, μπορούμε να φτιάξουμε και δικές μας ιδιοκατασκευες. 2016-01-03 09.4720151219_130303

Σε αυτή την περίπτωση έχουμε κατασταλάξει ότι η απόχη είναι ιδανικότερη ειδικά όταν το ψάρι δεν είναι καλά πιασμένο. Αρχικά είχαμε χάσει κάποια από άκυρο κάρφωμα με τον γάντζο. Άλλη μια δυσκολία που αντιμετωπίσαμε με τον γάντζο ήταν όταν το ψάρι ερχόταν κοντά μας και ήταν ακόμα ζωηρό τόσο που το κυνηγούσαμε γύρω από εμάς για να το γαντζώσουμε.     

Μαχαίρι0010511

Το πιάσαμε το ψάρι και το γαντζώσαμε η το αποχιασαμε, δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση όπως όταν είμαστε έξω από το νερό. Γι αυτό θα πρέπει να έχουμε και ένα ανοξείδωτο μαχαίρι μαζί μας για να το θανατώσουμε. Πρώτον για να αφαιρέσουμε με ασφάλεια χωρίς να κινδυνέψουμε να πιαστούμε και εμείς από τις σαλαγγές, καθώς αυτό χτυπιέται και δεύτερον γιατί δεν είναι σωστό να κουβαλάμε ένα ζωντανό ψάρι επάνω μας.

Μυτοτσίμπιδο. mustad_kvd6.jpg

Για να αφαιρέσουμε γρήγορα και με ασφάλεια τις σαλαγγες από το ψάρι, θα μας διευκολύνει πάρα πολύ ένα μυτοτσίμπιδο. Οπωσδήποτε θα πρέπει να είναι ανοξείδωτο.

Θήκη καλαμιού(Rod Holder) rod holder 2

Για να γίνουν όμως όλα τα παραπάνω, δηλαδή να αποχιασουμε η να γαντζώσουμε το ψάρι, να το θανατώσουμε και να αφαιρέσουμε τις σαλαγγες του τεχνητού από επάνω του, θα πρέπει να έχουμε σίγουρα και τα δυο μας χέρια ελεύθερα. Ωραία αλλά τι θα κάνουμε το καλάμι. Στο εμπόριο και ιδικά στα μαγαζιά που έχουν είδη για το fly fishing υπάρχουν ειδικές βάσεις, που μπορούμε να στηρίξουμε το καλάμι. Μπορούμε όμως και πάλι να φτιάξουμε μια δική μας βάση, όπως στην φωτογραφία που έχω παραθέσει. rod holder 1

rod holder 3

Ψαροβελόνa (Fish Holder) Untitled-1

Τέλος αφού έχουμε κάνει όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να έχουμε και μια ψαροβελονα με ένα σκοινάκι, για να περάσουμε το ψάρι μέσα. Αυτό μπορούμε να το έχουμε περασμένο επάνω στην ζώνη μας, η ακόμα καλύτερα να το έχουμε πιασμένο σε μια ποντισμένη σημαδούρα, με άγκυρα ένα μολύβι για να μην το παίρνει το ρεύμα. Στο εξωτερικό υπάρχουν έτοιμες και οικονομικές λύσεις που θα σας βολέψουν αρκετά.  fish holder 4 

Waders  

Στο εμπόριο θα βρούμε πολλές επιλογές από διάφορα υλικά. Ανάλογα με την χρήση που σκοπεύουμε να κάνουμε και τα χρήματα που θα διαθέσουμε. Γενικά όμως μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες υλικών, τα Nylon τα Neoprene και τα Breathable. 

Nylon 2 ειδών 

SONY DSC
SONY DSC

Οι περισσότεροι ξεκινήσαμε από αυτά λόγω της χαμηλής τιμής τους. Υπάρχουν δυο ειδών νάιλον οι πολύ απλές που θα κάνουν αυτό που θέλουμε, αλλά όχι για πολύ καιρό. Είναι αρκετά ευαίσθητα σε αιχμηρά αντικείμενα που ενδεχομένως θα υπάρχουν στο περιβάλλον που θα ψαρέψουμε, όπως βράχια η κλαδιά, ενώ ακόμα και οι σαλαγγες του τεχνητού σε μια απροσεξία μας, θα τους προκαλέσουν ζημιά. Επίσης αν δεν φοράμε ισοθερμικό από μέσα, αν τα νερά είναι πολύ κρύα θα έχουμε πρόβλημα.

Neoprene   wader 2

Σε αυτή την κατηγορία είναι η επόμενη στάση πάλι των περισσοτέρων, που επιμένουν σε αυτό τον τρόπο ψαρέματος. Εδώ όπως και εγώ θα κάτσουμε ανάλογα με την χρήση αρκετά χρόνια, αφού σαν υλικό είναι σαφώς πιο ανθεκτικό και επισκευασιμο, σε περίπτωση κάποιας αμυχής η τρύπας. Επίσης ανάλογα με την εποχή που σκοπεύουμε να ψαρέψουμε, μπορούμε να πάρουμε και το ανάλογο πάχος neoprene όπως ακριβώς και στη στολή ψαροτουφεκου.

Λόγω του υλικού του, έχει μια μικρή δυσκολία στο να το φορέσουμε, αλλά μέσα στο νερό θα νιώσουμε πολύ άνετα.

Breathable wader 3

Σχετική γνώση και εμπειρία δεν έχω γι αυτό τον τύπο waders αλλά γνωρίζω ότι είναι σχετικά νέο στον χώρο, από αναπνεον υλικό gore-tex. Αρκετά άνετο ενώ είναι και ανθεκτικότερο από τα δυο παραπάνω.

Επίλογος

Το ψάρεμα μέσα από την θάλασσα είναι αρκετά απολαυστικό, ανοίγει νέους ορίζοντες στην τεχνική μας και είναι σε αρκετές περιπτώσεις αρκετά αποδοτικό.

Ψάρια όπως το γοφάρι, το λαβράκι, και η λιτσα, που είναι ο πρώτος μας στόχος θα μπορέσουμε να τα ψαρέψουμε πιο σωστά και σίγουρα με αυτή την τεχνική.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s