Εικόνα Sea bass spinning game

1

Ο χειμώνας δείχνει να μπαίνει δυναμικά και οι έντονες βροχές που έχουν ήδη πέσει έχουν γεμίσει τα ποτάμια, ενώ οι εκβολές τους έχουν ενεργοποιηθεί δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για το ψάρεμα του λαυρακιού.

Το λαβράκι είναι το πολυπόθητο ψάρι για όλους τους spinner.

Είναι θα έλεγα από τα δύσκολα ψάρια του spinning και η σύλληψη του από τον ψαρά θεωρείται σχεδόν κατόρθωμα, ενώ ένα αρκετά μεγάλο του είδους μας ανεβάζει ένα επίπεδο στην ψαρευτική μας καριέρα.

Η κάθε πληροφορία γι αυτό το ψάρι είναι πολύ σημαντική για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τις συνήθειες του και να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο να έχουμε αρκετές επιτυχίες.

Λίγα χρήσιμα γι αυτό

Το λαβράκι εκτός από το θαλασσινό νερό αγαπά εξίσου και το υφάλμυρο αλλά ακόμα και το γλυκό νερό. Ώριμο μπορεί να θεωρηθεί περίπου πάνω από 32 εκατοστά ενώ το μέγιστο μήκος φτάνει 103 εκ. το κοινό μήκος του στις θάλασσες μας είναι περίπου 50 εκ. ενώ το μέγιστο δημοσιευμένο βάρος του είναι τα 12 κιλά.

Τα ενήλικα ψάρια κατοικούν από τα 100 μέτρα βάθος αλλά πιο συχνή είναι η παρουσία τους σε ρηχά νερά. Θα προτιμήσουν τους χειμερινούς μήνες τις ρηχές αμμώδεις και λασπώδες παραλίες, τις εκβολές και τα ποτάμια που μπαίνουν παράκτια ύδατα, τις λιμνοθάλασσες  και τα μικρά η μεγάλα λιμάνια. Τους καλοκαιρινούς και ζεστούς μήνες όμως, θα προτιμήσουν τα βαθιά νερά.

Ακόμα και οι εκβολές από ένα μικρό ρυάκι μπορεί να επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις.
Ακόμα και οι εκβολές από ένα μικρό ρυάκι μπορεί να επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις.

Τα μικρά του είδους φαίνεται να δημιουργούν και να κυκλοφορούν σε μικρά κοπάδια, αλλά τα μεγάλα και ενήλικα είναι λιγότερο αγελαίο ενώ προτίμα σχεδόν να κυκλοφορεί μόνο του.

Οι διατροφικές τους προτιμήσεις είναι οι γαρίδες, τα καβουράκια, τα μαλάκια και διάφορα μικρά ψαράκια. Τα νεαρά τρέφονται με ασπόνδυλα, ενώ όσο μεγαλώνουν και ενηλικιώνονται προτιμούν περισσότερο τα ψάρια.  Εδώ θέλω να αναφέρω ότι ενώ δεν έχει αναφερθεί πουθενά ότι το λαβράκι έχει καβαλιστικές τάσεις και διαθέσεις, εντούτοις έχουμε βγάλει λαβράκι που είχε μέσα στο στόμα του ένα μικρότερο τού είδους φωτο (11).

 

Στη Μεσόγειο, πρώτη σεξουαλική ωριμότητα παρατηρείται γενικά μεταξύ 2 και 4 ετών και τείνει να είναι το χειμώνα, αν και στις νότιες περιοχές μπορεί να συμβεί την άνοιξη.

Ο Χρωματισμός του είναι πίσω ασημί έως γκριζωπό-μπλε, οι πλευρές του ασημί ενώ η κοιλιά μερικές φορές έχει κίτρινες αποχρώσεις. Τα νεαρά άτομα μπορεί να έχουν κάποια μαύρα σημάδια ειδικά στην πλάτη, αλλά αυτά εξαφανίζονται όταν ενηλικιωθούν.

Τέλος η  γνωστή κατανομή του όπως βλέπεται και στην φωτο (13) είναι στον : Ανατολικό Ατλαντικό  Νορβηγία μέχρι το Μαρόκο, με πολύ έντονη παρουσία τις ακτές της Αγγλίας της Ουαλίας και της Πορτογαλίας αλλά και τα Κανάρια Νησιά τη Σενεγάλη και φυσικά τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. 13

Ξεκινώντας θα αναλύσουμε ένα προς ένα τους τόπους που μπορούμε να τα ψαρέψουμε ώστε να αυξήσουμε τις επιτυχίες μας.

Λιμάνια

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα λιμάνια αποτελούν τον εύκολο τρόπο για να βρούμε τα λαβράκια. Αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο, τα λαβράκια μπαίνουν μέσα σε αυτά για να τραφούν αλλά και γιατί νιώθουν ασφάλεια, που τους την εξασφαλίζουν κατά κάποιο τρόπο τα καράβια η βάρκες η τα καΐκια, που ελλιμενίζονται σε αυτά.

Εκεί μέσα θα βρουν και την τροφή τους, τόσο από τα μικροψαρα που υπάρχουν μέσα όσο και από τα ψαράδικα καΐκια που ξεψαριζουν τα δίχτυα τους. Οπότε το πρώτο σημείο που θα πρέπει να δοκιμάσουμε να ρίξουμε τα τεχνητά μας, είναι στην περιοχή που ελλιμενίζονται τα ψαράδικα.

Εδώ πρέπει να κρατήσουμε μια απόσταση ασφαλείας, ώστε αν πιαστεί κάποιο κάλο λαβράκι να μην το χάσουμε. Αυτά ενστικτωδώς μόλις νιώσουν ότι έχουν πιαστεί και κινδυνεύουν, πηγαίνουν στους κάβους των καϊκιών η στις τσαμαδούρες για να απαλλαγούν από το τεχνητό, και πολλές φορές μάλιστα τα καταφέρνουν πολύ καλά.

7
Ένα μεγάλο λαβράκι από λιμάνι πιασμένο από το μάτι προφανώς ήταν κυριαρχική απώθηση.
6
Ένα μεγάλο λαβράκι από λιμάνι πιασμένο από το μάτι προφανώς ήταν κυριαρχική απώθηση.

Σε αύτη την περίπτωση αν δούμε ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το ψάρι και πηγαίνει προς τους κάβους η κάτω από τα πλεούμενα, θα πρέπει να σφίξουμε τα φρένα εντελώς και ίσως έτσι σώσουμε την κατάσταση.

Ένα δεύτερο σημείο που θα δοκιμάσουμε μέσα στο λιμάνι είναι οι γωνίες του, ειδικά αν δεν φωτίζονται, σίγουρα εκεί θα έχει στήσει το καρτέρι του κάποιο λαβράκι για το πιθανό θήραμα του. Εκεί, θα πρέπει να ρίξουμε από άλλο σημείο της γωνίας και όχι να πάμε πάνω από αυτή. Δηλαδή θα φροντίσουμε να περάσουμε το τεχνητό μας από την γωνία η κοντά από αυτή και όχι να πάμε πάνω από εκεί εμείς ώστε να μας δει το ψάρι.

Γενικά η παρουσία μας στα λιμάνια πρέπει να είναι διακριτική, να φροντίζουμε να μην  μας βλέπουν τα ψάρια, αν χρειαστεί να ψαρέψουμε ακόμα και χαμηλωμένοι η κριμένοι και πάντα να φροντίζουμε να μην πέφτει η σκιά μας μέσα στο νερό, όπως για παράδειγμα να περνάμε πίσω από τις φωτιζόμενες κολόνες και όχι μπροστά από αυτές.

Παράλιες

Οι παραλίες είναι και αυτές ένα πολύ καλό μέρος για να αναζητήσουμε λαβράκια. Αυτές μπορούμε να τις ψαρέψουμε τόσο απ έξω όσο και από μέσα, με την χρήση wader αρκεί φυσικά να μην έχει καιρό. Αν έχει θαλασσοταραχή είναι οι καλύτερες συνθήκες για να ψαρέψουμε απ έξω.

Από παραλία χωρίς χρήση wader
Από παραλία χωρίς χρήση wader

Ακόμα και με ήρεμη θάλασσα οι παραλίες μπορούν να μας δώσουν καλά ψάρια ημερήσιες η νυχτερινές ώρες και ιδικά τον χειμώνα με τεχνητά WTD (walk the dog) η με τεχνητά για ρηχά νερά τύπου shallow.

Αν έχουμε τον εξοπλισμό και την εμπειρία όπως έχω αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο μου και τα ψαρέψουμε από μέσα, οι τόποι αναζήτησης είναι τα διάσπαρτα κομμάτια ποσειδωνιας που υπάρχουν στις παραλίες. Εκεί μέσα κάνουν τα καρτέρια τους τα λαβράκια αλλά και αναζητούν την τροφή τους.

Άλλα σημεία που θα φροντίσουμε να στείλουμε και να περάσουμε τα τεχνητά μας είναι κάποια μονόπετρα που ξενερίζουν, αλλά ειδικότερα αν υπάρχουν πλάκες είναι σχεδόν σίγουρο ότι στο κόψιμο της, δηλαδή εκεί που ενώνεται με την άμμο, θα έχει το καρτέρι του κάποιο λαβράκι.

Γενικά για να μας τραβήξει μια παραλία ώστε να την ψαρέψουμε δεν θα πρέπει εσωτερικά να αποτελείται από σκέτη άμμο. Τα κομμάτια ποσειδωνιας, οι πλάκες και τα μικρά η μεγάλα μονόπετρα, είναι πιθανά σημεία αναζήτησης λαυρακιών.

Εκβολές

Το λαβράκι όπως διαβάσατε και παραπάνω αγαπά τα νερά με χαμηλή αλατότητα, έτσι οι εκβολές που καταλήγουν τα γλυκά νερά, είναι ένα μέρος που κρατά η θα περάσει για να τραφεί το λαβράκι. Όταν λέμε εκβολές δεν εννοούμε οπωσδήποτε κάποιου μεγάλου ποταμού. Αυτές μπορεί να είναι ένα μικρό ρυάκι που εκβάλει στην θάλασσα ένα ρέμα η και εκβολές μιας λιμνοθάλασσας. 5

Οι μεγάλες εκβολές είναι απαραίτητο να ψαρευτούν από μέσα και πάλι με τον ειδικό εξοπλισμό (wader & life jacket – vest) ενώ οι μικρές μπορούν να ψαρευτούν και απ έξω, σε μέρη όπου μας επιτρέπεται από τις συνθήκες και την σύσταση του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος. 3

Όταν ξεκινήσουν λοιπόν οι βροχές και η ορμή του νερού στις εκβολές δημιουργήσει θολούρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη ορατότητα στο γύρω περιβάλλον, αυτό είναι ένα συν για εμάς και θα λειτουργήσει θετικά για το ψάρεμα μας. Την μειωμένη ορατότατα την εκμεταλλεύονται τα λαβράκια για να επιτεθούν στα θηράματα τους, αλλά το ίδιο ισχύει και για εμάς και τα τεχνητά μας. Φαίνονται πιο ρεαλιστικά και το θολό περιβάλλον, καλύπτει οτιδήποτε θα έκανε ένα λαβράκι διστακτικό. Οπότε όπως καταλαβαίνετε η θολούρα των εκβολών λειτουργεί υπέρ μας. 2

Εδώ όμως θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις κινήσεις μας και τα βήματα μας, γιατί όπως είχα αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο το ψάρεμα σε αυτές εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους και παγίδες, που μπορεί να είναι επικίνδυνες πρώτα για εμάς και μετά για τον εξοπλισμό μας.

Εξοπλισμός

Το λαβράκι είναι ένα από τα αγαπημένα ψάρια για τους ψαράδες της Ιαπωνίας. Έτσι οι κατασκευαστές ανάλογα με τις ανάγκες αυτού του ψαρέματος, έχουν δημιουργήσει καλάμια που απευθύνονται για το ψάρεμα του και τα έχουν ονομάσει see bass rod.

Ένα λαβράκι σε τόπο πολυψαρεμενο πιασμένο με σιλικόνη
Ένα λαβράκι σε τόπο πολυψαρεμενο πιασμένο με σιλικόνη

Το λαβράκι έχει μαλακό στόμα και σκίζεται πολύ εύκολα από τις σαλαγκές, όταν κάνει μεγάλες κόντρες, εκτός αυτού πολλά από αυτά, τόσο από προσωπική εμπειρία όσο και φίλων πιάνονται πολύ επιπόλαια και αυτό το αναφέρω για να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι να τα ψαρεύουμε με ένα εξειδικευμένο καλάμι, ειδικά κατασκευασμένο για το ψάρεμα τους.

Αυτά τα καλάμια έχουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά τόσο για να πετάξουν τα τεχνητά που απευθύνονται γι αυτό το ψάρι, όσο και για να συμπεριφερθούν σωστά και να φέρουν με ασφάλεια το ψάρι σε εμάς.

Τα χαρακτηριστικά του είναι, από 2,60 – 2,70 θεωρώ ότι αυτό το μήκος είναι ότι καλύτερο για ψάρεμα σε όλα τα παραπάνω μέρη που έχω αναφέρει. Η δράση του ανάλογα με την εμπειρία και τα μέρη που θα ψαρεύουμε, μπορεί να είναι από fast action έως medium action. Το lure cast δηλαδή το εύρος των τεχνητών που μπορεί να πετάξει το καλάμι και καθορίζει την χρηστικότητα του σαν sea bass είναι από 5-20 η 5-25 η 7-28 γενικά γύρω σε αυτό το εύρος.

Για τον μηχανισμό θα βάλουμε κάποιο ανάλογου μεγέθους, ώστε να μην είναι μεγάλος και βαρύς αλλά ούτε και μικρός. Έτσι λοιπόν ένας 2500 είναι ο ιδανικότερος για τα sea bass καλάμια.

Τα αρκετά ρουλεμάν που θα φέρει είναι προς ευκολία και ευχαρίστηση δική μας, ενώ τα φρένα του θα πρέπει να είναι πολύ καλά και γραμμικά, για να μην μας προδώσουν σε μια μάχη ποτέ. Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι τα λαυράκια πότε κτυπάνε σε ταχύτητα από αργή προς γρήγορη και άλλοτε από γρήγορη έως αρκετά γρήγορη. Έτσι ο μηχανισμός μας μπορεί να έχει gear ratio από 5,6 – 6,00.

Την μπομπίνα του μηχανισμού θα την εφοδιάσουμε με νήμα καλής ποιότητα ανάλογα με την χωρητικότητα της σε νούμερο από 1-1.5 PE και το παράμαλλο μας μπορεί να είναι από 0,25 – 0,30 ανάλογα με τις συνθήκες που ψαρεύουμε και απαραιτήτως αόρατο εφ όσον απευθυνόμαστε σε ένα ψάρι αρκετά πονηρό και καχύποπτο.

Τεχνητά

Γενικά για τα τεχνητά και τα λαβράκια υπάρχουν πολλές απόψεις και ο καθένας έχει βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Αυτό έχει συμβεί γιατί πραγματικά λαβράκια έχουν βγει με διάφορους τύπους τεχνητών.

Τα λαβράκια επιτίθενται η από πίσω ρουφώντας το θήραμα τους η από κάτω. Την επίθεση την καταλαβαίνουμε από πού έγινε από τον τρόπο που είναι πιασμένο. Το συγκεκριμένο έκανε επίθεση από κάτω γι αυτό είναι πιασμένο από την μεσαία σαλαγκιά.
Τα λαβράκια επιτίθενται η από πίσω ρουφώντας το θήραμα τους η από κάτω. Την επίθεση την καταλαβαίνουμε από πού έγινε από τον τρόπο που είναι πιασμένο. Το συγκεκριμένο έκανε επίθεση από κάτω γι αυτό είναι πιασμένο από την μεσαία σαλαγκιά.

Έχουν βγει λαβράκια με μεγάλα τεχνητά όπως 200ρια έχουν βγει με τύπου vibration με lipless με surface και popper αλλά και με σιλικόνες.

Όλα αυτά φυσικά σε καμία περίπτωση δεν έχουν συμβεί τυχαία. Υπάρχει μια πληθώρα παραγόντων, που μπορεί να θεωρηθεί κάποιο τεχνητό κατάλληλο, για να ψαρέψεις τα λαβράκια, όπως για παράδειγμα. Το βάθος, τις καιρικές συνθήκες, το κατά πόσο είναι ψαρεμενο το μέρος, τι μικροψαρα κρατά ο τόπος, αν είναι μέρα η νύχτα, αν είναι λιμάνι, παραλία, η εκβολές.

Παρόλο που δεν φημίζονται για κανιβαλισμό στο μεσαίο λαβράκι φαίνεται καθαρά που έχει μπουκώσει ένα μικρότερο του είδους του.
Παρόλο που δεν φημίζονται για κανιβαλισμό στο μεσαίο λαβράκι φαίνεται καθαρά που έχει μπουκώσει ένα μικρότερο του είδους του.

Πέρα από όλα αυτά όμως, που είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και πρέπει να γίνει ξεχωριστό άρθρο, υπάρχουν κάποια τεχνητά που θεωρούντο κλασικά για το ψάρεμα του. Αυτά είναι σίγουρα τα surface που μπορούμε να τα ψαρέψουμε σε όλους τους τόπους που ανέφερα παραπάνω. Πολύ καλά αποτελέσματα έχουν και οι σιλικόνες για πολυψαρεμενα μέρη αλλά και τα μικρά minnow από 10 έως 15 εκατοστά.

Γενικά το λαβράκι είναι ένα ψάρι πολύ πονηρό και επιφυλακτικό ειδικά αν καταφέρουμε και ξεγελάσουμε κάποιο μεγάλο που έχει ζήσει και έχει αποφύγει πολλές παγίδες τότε θεωρείται από εμάς τους spinner ως ένα ψάρι κατόρθωμα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s