Εικόνα Αφιερωμένο στο γοφάρι μου

Του                                                                                                                                                     Θανάση Παρασκευόπουλου

Team  Sea Maniacs

1

Όλοι περιμένουμε κάποια στιγμή στην ψαρευτική μας καριέρα να έρθουμε αντιμέτωποι με το τρόπαιο μας. Φυσικά πάντα προσπαθούμε και ευελπιστούμε να καταρρίψουμε το προηγούμενο και αυτό είναι άλλωστε το ζητούμενο που κάνει και τόσο συναρπαστική την τεχνική του spinning.

Έτσι λοιπόν όταν το ψάρι της ζωής μας είναι απρόσμενο, προσπαθώντας να πιάσουμε κάτι άλλο και όταν δεν είμαστε προετοιμασμένοι, ενώ ο χώρος που ψαρεύουμε καθιστά επικίνδυνη την κατάσταση για ένα μεγάλο γοφάρι, τότε η μάχη είναι ακόμα πιο συναρπαστική και αξίζει διπλάσια χαρά όταν καταφέρουμε να το βγάλουμε.

Ψαρεύοντας για λούτσους

Είναι περασμένη η ώρα, περίπου τρεις παρά και ψαρεύω σε ένα μεγάλο λιμάνι. Η ένταση του ανέμου είναι τρία μποφόρ με ανατολική κατεύθυνση, ενώ στο σημείο που ψαρεύω μου δίνει την δυνατότητα να τον έχω βάλει πλάτη.

Πριν δυο βράδια, στο ίδιο σημείο είχα πάρει δυο λουτσους κοντά στα δυο κιλά ο καθένας. Έτσι προσπαθώ να επαναλάβω την ίδια επιτυχία και ενώ έχω το τεχνητό στη θάλασσα και μαζεύω, ξαφνικά ακούω κυνήγι από δεξιά μου, στην εσωτερική πλευρά του λιμανιού. Γυρίζω βλέπω από τα απόνερα που έγινε η επίθεση και σκεφτομαι «παίζεται και εκεί κουφάλες ε?» Μαζεύω το τεχνητό γρήγορα παίρνω την απόχη και πηγαίνω στη δεξιά μεριά του ντοκου, για να μπορώ να κάνω βολή στο σημείο που έγινε το κυνήγι. Ήταν όμως ανάμεσα σε ένα δεμένο βαρκάκι που βρισκόταν δεξιά μου στον ντοκο και σε ένα ρεμετζο διαγώνια αριστερά από το βαρκάκι στα 15-20 μέτρα. Πριν κάνω βολή, σκέφτηκα πως εάν αυτό το ρεμετζο έχει σχοινί προς τον ντοκο, θα χάσω το τεχνητό μου και θα ήταν το δεύτερο χαμένο μέσα σε τρεις μέρες.

Είχα ένα DUO flyer 175 εκείνη την ώρα και δεν ήθελα να το χάσω, έτσι λοιπόν αλλάζω τεχνητό και βάζω ένα Rapala max rap 17 με μπλε ράχη ροζ κοιλιά, καθαρά για δοκιμή ώστε αν έπρεπε να θυσιάσω κάποιο, να είναι αυτό, εάν υπήρχε σχοινί. Μετά είχα σκοπό εάν το max rap πέρναγε ελεύθερα, να ξαναβάλω το flyer.

Το strike

Kάνω λοιπόν την βολή, κλείνω το πικ απ και αρχίζω να μαζεύω αργά με ένα τζερκ σε κάθε δυο μανιβελιες, στο τρίτο τζερκ δέχομαι την επίθεση και καρφώνω, ακολουθει ένας έντονος παφλασμός από το ψάρι στην επιφάνεια «καλώς τον είπα».

Πίστευα πως είναι λούτσας, δεν είχε περάσει από το μυαλό μου πως μπορεί να είναι κάτι άλλο, κακώς βέβαια διότι το συγκεκριμένο λιμάνι κάνει και άλλα ψάρια, όπως γοφαρια και λαυράκια. Ίσως ήμουν επηρεασμένος που είχα πάρει μόνο λουτσους πριν δυο βράδια, όπως είπα νωρίτερα.

Στις δυο πρώτες μανιβελιες που μαζεύω δεν φέρνω το ψάρι, αντίθετα ακούω τα φρένα να ουρλιάζουν, « ΑΑΑ είσαι και καλός λέω…» και τότε το ψάρι μου παίρνει πολύ περισσότερα φρένα, με πορεία δεξιά μου προς το βαρκάκι με το ρεμετζο του.

Όχι σκέφτηκα γαμημένε, δεν θα σε αφήσω να πας εκεί, σφίγγω τα φρένα και αρχίζω να τρομπάρω πρεσάροντας το ψάρι με το καλάμι, ενώ παράλληλα μάζευα με την μανιβέλα παίρνοντας του κάθε τόσο λίγα μέτρα προς το μέρος μου.

3

Μαλάκαααα είναι γοφάρι

«Η θα σε βγάλω η θα τα σπάσω όλα» (κόμπους εννοώ) «στα ρεμετζα και στο βαρκάκι δεν θα φτάσεις ποτέ» δεύτερο φευγιό από το ψάρι, περισσότερα μέτρα αυτή την φορά, αλλά με πιο σφιχτά φρένα όμως από ότι στο πρώτο «ρε πουστη πόσο μεγάλος είσαι» σκέφτηκα. Πριν προλάβω να τελειώσω την σκέψη μου, το ψάρι βγάζει κεφάλι έξω από το νερό και κτυπάει με δύναμη στην επιφάνεια, δίπλα ακριβώς από ένα καλαδουρι, θεωρώ με την πλευρά που ήταν πιασμένο από το τεχνητό… εκεί βλέποντας το ασημί χρώμα και το κίτρινο μάτι «μαλακα» είπα στον εαυτό μου «είναι γοφάρι, δεν έχεις ξαναπιάσει γοφάρι, εσένα και αν δεν σε αφήνω να πας στα ρεμετζα» είπα μέσα μου, είσαι το πρώτο μου, πρέπει να σε βγάλω και σφίγγω κι άλλο τα φρένα μου. Ξαναπρεσαρω το ψάρι με το καλάμι, πάντα παράλληλα με την θάλασσα, του παίρνω πάλι λίγα μέτρα προς το μέρος μου απομακρύνοντας το από το καλαδουρι και τότε το ψάρι κάνει το πιο μεγάλο φευγιό της μάχης μας, παίρνοντας μου μερικά μέτρα όλα όμως κάτω από το βαρκάκι που βρίσκεται δεξιά μου «όχι ρε γαμημένο είπα, όχι εκεί, εκεί θα με κόψεις, όχι εκεί σε παρακαλώ, μη με κόψεις, πρέπει να βγεις»…. σφίγγω δυο τρία κλικ ακόμα τα φρένα και πρεσάρω ξανά πιο δυνατά, για να βγάλω το ψάρι κάτω από το βαρκάκι, πρώτη μανιβελια δεύτερη μανιβελια, το καλάμι μου κουλουριασμένο, τρίτη μανιβελια και εμφανίζεται κάτω από το βαρκάκι το ψάρι και βλέπω πρώτη φορά ολόκληρη την σιλουέτα του.

Τρόμαξα «όρε πουστη μου» είπα, είναι τεράστιο μακάρι να μην μου κόψει παναγιά μου.. πριν τελειώσω την σκέψη μου, όπως ερχόταν κάτω από το βαρκάκι προς την επιφάνεια, κάνει ένα σάλτο ολόκληρο έξω από το νερό, μέχρι να ξανά αποκτήσω επαφή μαζί του τρόμαξα πως έκοψε η αμόλησε.

2

Τελικά το κατάφερα

Αφού τελικά είναι ακόμα επάνω το φέρνω σε σημείο για να το αποχιασω, σκύβω να πάρω την απόχη αλλά μου παίρνει λίγα φρένα προς τα δεξιά, το ξαναφέρνω εκεί που θέλω, σκύβω δεύτερη φορά να πάρω την απόχη και κάνει ένα σάλτο ακριβώς μπροστά μου φτάνοντας στο ύψος του ντοκου όπου στεκόμουν, 80 πόντους περίπου τρελάθηκα.

Συνήρθα αμέσως και έτσι έπρεπε, για να μην το χάσω και αποκτώ ξανά επαφή με το ψάρι, πιάνω την απόχη και προσπαθώ να το αποχιασω, βάζω το μισό στην απόχη όπως κολυμπούσε από τα δεξιά προς τα αριστερά. Όταν κατάλαβε  ότι προς τα εκεί που κολυμπά είναι το «τέλος» δίνει μια με την ουρά στην απόχη, που παραλίγο να μου την ρίξει από τα χέρια, στρίβω λίγο δεξιόστροφα την απόχη, την τραβώ όσο μπορώ προς τα δεξιά και βάζω όλο το ψάρι μέσα, πιάνω την απόχη και με το δεύτερο χέρι μαζί με το καλάμι και το ανεβάζω πάνω στον ντοκο.

Χοροπηδούσα μόνος μου από την χαρά μου και έλεγα «μαλακααααα, τι έκανες? είναι μουλαριιιι» έχοντας πάντα το ένα μου χέρι στο στόμα μου, για να μην φωνάξω δυνατά.

Η ζυγαριά έδηξε τελικά βάρος 6,480

4

Εξοπλισμός

  • Rod Yamaga Early 7-35
  • Reel Daiwa Certate 3012 H
  • Νήμα Duel PE1,2
  • Παράμαλλο Grandmax FX  0,26
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s